Meny
Meny
Meny

Algedyrking og oppdrett av sjøpølser skaper nye næringer

Vezofolket i området Velondriake sørvest på Madagaskar lever først og fremst av fiske. Fangsten gir ikke nok til å brødfø familien, og det er behov for en bærekraftig tilleggsinntekt som dyrking av alger og oppdrett av sjøpølser.

Prosjektbakgrunn

På Madagaskar er eksport av alger og sjøpølser del av en internasjonal industri. De naturlig voksende sjøpølsene i havet er utrydningstruet, ettersom sjøpølser er næringsrik mat og har høy verdi på markedet i Hong Kong og Singapore. Alger er etterspurt som tykningsmiddel i matvarer.

Om prosjektet

I det Norad-støttede prosjektet vil Norges Vel redusere presset på naturressursene og samtidig gi en varig kilde til inntekt for lokalbefolkningen. Den engelske miljøorganisasjonen Blue Ventures er ansvarlig for implementeringen, og det er tett samarbeid med det marine forskningsinstituttet som i en årrekke har drevet forskning på kunstig befruktning av sjøpølser, fiskeriministeriet og to lokale eksportbedrifter.

Fra man reproduserer sjøpølsene kunstig til de har oppnådd riktig størrelse for salg, tar det om lag 15 måneder. Sjøpølsene blir av produsentene satt ut i områder som er miljøbeskyttet etter gassisk lov. Alger dyrkes på tau i åpen sjø og høstes etter fem uker. Begge produkter selges til lokale sjømatselskap og eksporteres til Asia og Europa.

Norges Vels bidrag og rolle

  • Prosjektledelse og oppfølging av prosjektet fra a-å
  • Sikre alge- og sjøpølsedyrkernes interesser
  • Bygge opp landsbybaserte produsentorganisasjoner
  • Sikre likestilling og kvinners deltagelse
  • Sikre miljøvennlig og klimatilpasset utvikling
  • Utvikle verdikjeden på en måte som sikrer fortjeneste for alle parter

Resultater

  • Skapt månedlig tilleggsinntekt med 30 USD for sjøpølseoppdrettere og 15 USD for algedyrkere, med sikte på ytterligere økninger
  • 220 nye arbeidsplasser
  • 17 produsent- og spareforeninger er opprettet
  • To lokale sjømatbedrifter som garanterer kjøp for eksport
  • Produsentene har fått nødvendig teknologi og kompetanseheving fra lokale eksportbedrifter
  • 50-50 prosent kvinner/menn er lært opp i dyrking og forretningsutvikling
  • Modeller for bærekraftig forretningsutvikling etableres og konsolideres

Kontakt oss

Anne Mugaas, seniorrådgiver

Mobil: 48 29 02 12
E-post: anne.mugaas@norgesvel.no

Tips en venn Skriv ut