Meny
Meny
Meny

Suksessfull inkubator for fornybar energi

Adapt Plus Production Team - Photo by David Nkwanga

Inkubatoren for fornybar energi (REBI) i Uganda, som Norges Vel tok initiativ til i 2011, står nå på egne ben med suksessfulle deltakere. Inkubatoren har etablert 14 grønne bedrifter og støttet 24 grønne entreprenører på seks år. Nylig mottok en av deltakerbedriftene, ADAPT Plus, en prestisjetung fornybar-pris. (Bildet viser ADAPTs produksjonsteam).

Norges Vel har jobbet med REBI fra 2011 ut 2016. Oppstarten var finansiert av Nordic Climate Facility (NCF) og Norad og iverksatt i samarbeid med Makerere universitetet i Kampala. Inkubatoren er nå registrert som en egen enhet og har fått støtte fra den norske ambassaden i Uganda. 

REBIs fokusområder er å støtte oppstarten av selskaper som jobber med fornybar energi. De tilbyr: 

  • forretningsutviklingstjenester til mikro, små, og mellomstore fornybare energibedrifter
  • kapasitetsbygging for å øke antall arbeidsplasser
  • pilottesting av ny teknologi med sikte på teknologioverføring

Dette har skapt verdifulle jobber, bedret tilgangen til produkter og tjenester basert på fornybar energi, og bidratt til å redusere klimautslipp. 

Prestisjetung pris til deltakerbedrift

En av REBIs deltakerbedrifter fra 2013/2014, ADAPT Plus Ltd., vant den prestisjetunge prisen National Energy Globe Award Uganda i 2017. ADAPT Plus er en grønn bedrift som bruker bioavfall for å lage bærekraftig fyringsbriketter til matlaging. Forbedret kokeutstyr og briketter reduserer avskoging og innendørs forurensing. I tillegg kan barna gå på skole istedenfor å bruke tid på å lete etter fyringsved. 

ADAPT Plus ansetter flyktninger for å produsere briketter og kokeutstyr som selges til lokale forhandlere og direkte til husholdninger i lokalsamfunnet. Minst 80 000 mennesker har hatt fordel av denne grønne teknologien, inkludert flyktningeleirene der fyringsved er mangelvare.

Les mer om fornbyar-inkubatoren REBI her

Les mer om ADAPT Plus her
Og her

Les mer om Energy Globe Award her

 

Tips en venn Skriv ut

Aktuelt