Meny
Meny
Meny

UTSATT: Markdag om logistikk ved spredning av biogjødsel

Bruk av gjødselsekk til lagring av biorest

Markdagen på Hellerud  om logistikken og effekten ved spredning av biogjødsel er utsatt på grunn av forsinket våronn og bøndenes opptog i Oslo mot jordbruksoppgjøret samme dag. Følg med for ny dato.

Bruk av biogjødsel fra biogassanlegg handler om å etablere et lukket kretsløp der næringsstoffer bringes tilbake til jorda på en hygienisk sikker måte. Forsøk viser at biogjødsel er en fullverdig gjødselvare på høyde med  konvensjonell gjødsling. Biogjødsel er med visse forbehold også tillatt brukt i økologisk landbruk.

Biogjødselen inneholder imidlertid mye vann (opptil 95 %) og spredning på jordene kan fort føre til pakningsskader. Derfor anbefales spredning med slepeslange fra et mellomlager nær jordet. Spredningen bør helst foregå når næringsbehovet hos plantene er størst, noe som innebærer spredning i voksende åker og/eller eng. Våronna er alltid hektisk, så det anbefales å ha en lagringsenhet på gården som kan fylles opp i løpet av vinteren på en tid da godtgjøring for mottak av biogjødsel er størst. 

På denne markdagen blir det demonstrert spredning av biogjødsel med slangespreder og en mobil gjødselsekk. I tillegg holdes det flere foredrag om fordeler ved bruk av biogjødsel og hvordan logistikken rundt spredningen kan løses.

Tid: Tirsdag 23. mai kl. 14:00 – 17:00
Sted: Hellerud gård, Bråteveien 200, 2013 Skjetten
Påmelding innen 22. mai: Sendes til henriette.vivestad@norgesvel.no

Traktor på jorde med slangespreder for biogjødsel
Traktor på jorde med slangespreder for biogjødsel

Program

Oppmøte på Hellerud gård kl. 14:00. Det er skiltet til parkering, fra parkeringen er det ca. 200 m til spredearealet. Odd Martin Eggum demonstrerer spredning av biorest med slangespreder og gjødselsekk. Etter visning og formidling på jordet blir det varm mat og foredrag i Norges Vel sine lokaler.  

Logistikk ved spredning samt forsøk hos Norges Vel
v/Johan Ellingsen, ​Norges Vel 
 

Biogassprosessen, ulike gjødselprodukter og deres næringsinnhold
v/Espen Govasmark, EGE Oslo Kommune 
 

Gjødselvirkning og langsiktig effekt på jorda av biogjødsel
v/Jan Stabbetorp, Norsk Landbruksrådgivning Øst 
 

Maskiner og utstyr til spredning
v/Hektner Maskin     
 

Muligheter med gjødselsekk til lagring
v/Egil Eng og Co 

Tips en venn Skriv ut

Aktuelt