Økobonde tester nye løsninger for fornybar energi

Ruud nordre gård på Bjørkelangen. Foto: Liv Ragnhild Kongtorp

Ruud nordre gård på Bjørkelangen. Foto: Liv Ragnhild Kongtorp

Hans Petter Kongtorp driver en økologisk melkegård på Bjørkelangen i Viken. Gården hans blir nå pilotgård for å teste ut nye løsninger for fornybar energi. Det skal blant annet utvikles et styringssystem som kan overvåke og styre det nye energianlegget fra PC eller mobil.

- Investeringer i fornybar energi på gårdsbruk har de siste årene blitt populært, spesielt på grunn av økt fokus på klima og miljø. Vi ønsker derfor å teste ut nye og gode løsninger i landbruket, og vil dele erfaringer og resultater med andre bønder med tilsvarende behov, sier prosjektleder Tore Filbakk i Norges Vel.

Mål om fossilfritt landbruk i 2030

Prosjektet startet som et samarbeid mellom Aurskog-Høland kommune, Norges Bondelag og Akershus Fylkeskommune. Finansiell støtte til prosjektet fra Viken fylkeskommune ble gitt som en del av oppfølging av handlingsprogram i regional plan for klima og energi i Akershus for å bidra til å nå målet om et fossilfritt landbruk innen 2030 i tråd med Norges Bondelags eget klimamål.

Landbruket spiller en viktig rolle i fremtidens lavutslippssamfunn

- Viken fylke har mye landbruk og landbruket spiller en viktig rolle i fremtidens lavutslippssamfunn, så det blir viktig for oss å kunne trekke ut og dele erfaringer fra denne testgården, sier Gerd Jacobsen som er rådgiver for klima og energi i Viken fylkeskommune.

Utvikler og viser frem ny energiteknologi

Norges Vel har gjennomført et forprosjekt for å se på hvilke teknologier som kunne egne seg og hvilke nye løsninger som var interessante å teste ut. Nå er selve hovedprosjektet i gang og på nyåret skal anlegget utvikles og settes i drift på gården til Kongtorp.

- Anlegget består av solceller som produsere strøm, og en batteripakke som gjør det mulig å tilpasse strømtilførsel etter behov. Dette er kjent teknologi, det som er nytt er det digitale styringssystemet som skal utvikles, sier Ola Johansson. Han er faglig leder og FoU-ansvarlig i Solcellespesialisten, og delprosjektleder for den tekniske installasjonen i dette prosjektet.

Styringssystemet blir en produsentuavhengig hyllevareløsning

Solcellespesialisten leverer solcelleanlegget og utvikler det digitale styringssystemet, mens batterileverandør Pixii skal levere batteripakken. Norges Vel leder prosjektet og vil i tillegg arbeide med informasjon og rådgivning for å vise frem den nye teknologien til landbruket.

Styringssystemet som utvikles blir produsentuavhengig, og skal bli en hyllevareløsning som blant annet kan brukes av andre gårdsbruk med lignende behov. Prosjektet støttes av Innovasjon Norge og Viken fylkeskommune.

Kan bidra til flere gårder med miljøvennlig drift

Hans Petter Kongtorp driver gården Ruud Nordre som nå blir pilot for nye løsninger for fornybar energi.

Hans Petter Kongtorp driver gården Ruud Nordre som nå blir pilot for nye løsninger for fornybar energi.

Hans Petter Kongtorp driver økologisk melkeproduksjon på gården Ruud nordre på Bjørkelangen.
– Jeg er nok litt idealist, og synes det er fint å arbeide med økologisk drift og vise andre at det er mulig. Med pilotanlegget for fornybar energi blir det litt på samme måten. Her kan vi prøve ut og lære noe nytt, og denne kunnskapen kan bidra til at flere gårder har miljøvennlig drift om noen år. Det er morsomt å bidra til at verden går fremover, jeg håper at slike nyvinninger også bidrar til å gjøre gårdsdrift attraktivt for yngre generasjoner, sier Kongtorp.

Landbruksbygninger med store takflater er ofte godt egnet for solceller

Forprosjektet Norges Vel gjennomførte på Ruud nordre avdekket at gården først og fremst har behov for strøm, ikke oppvarming, og at solceller dermed ville være et godt valg for strømproduksjon.

Landbruksbygninger med sine store takflater er ofte godt egnet for solceller, men det er ikke nødvendigvis slik at strømmen produseres når den trengs. En melkebonde har for eksempel behov for mest strøm tidlig morgen og sen ettermiddag, men solen leverer mest energi midt på dagen. Det ble derfor valgt en løsning med batteripakke for å lagre overskuddstrøm.

Styringssystemet er en nyvinning som gir merverdi

Solceller og batteri er velprøvde løsninger. Nyvinningen her er styringssystemet som vil kutte effekttopper og tilpasse strømtilførselen etter behov gjennom døgn og årstider. Det nye digitale styringssystemet med fjernstyring og -overvåkning gir enklere og mer effektivt vedlikehold og service av anlegget. Det nye i dette top-systemet er at det skal danne grunnlag for en standard styring av ulike nye energiteknologier fra ulike produsenter. Bonden kan også følge med og styre energianlegget fra sin telefon eller pc.

Styringssystemet gjør det også mulig å utvide med flere energikomponenter, og dermed ta ut flere synergier gjennom samstyringen i anlegget.

Vil dele kunnskapen med flere

- Vi ser at mange er positive og interesserte i å produsere fornybar energi og ønsker å bidra til at de kan gjøre det på en riktig og bærekraftig måte. Gjennom pilotgårder tester vi ut nye løsninger som kan bli lønnsomme på kort sikt, slik at også andre bønder kan dra nytte av disse erfaringene.

Vi ønsker å øke interessen for å produsere fornybar energi

- Basert på det vi lager her, kan andre gårdsbruk med samme utfordringer få løsningen som en hyllevare, og det blir billigere å sette opp. Vi ønsker å bidra til at bønder som gjør slike investeringer skal få gode erfaringer, og til at andre blir interessert i å gjøre det samme, sier Filbakk.

Også interessant som mikronettanlegg

- Vi har også som intensjon å innlemme dette utviklingsprosjektet som èn av flere deltakerprosjekter i 𝝻Forum (MikroForum), der hensikten er å innhente detaljerte anleggsdata i flere mikronettanlegg, for å gjøre disse tilgjengelig for videre forskning og utdanning på området. På denne måten vil dette prosjektet også bidra til sårt trengt teknisk detaljkunnskap om slike anlegg, sier Johansson.

Et mikronett er et geografisk avgrenset elektrisk distribusjonsnett, som periodevis kan driftes uten å være tilknyttet hovednettet – kalt øydrift. I tillegg til vanlig elektrisk utstyr består mikronett gjerne av distribuert produksjon som sol og vind, distribuert energilager som batterier og hydrogen, styrbare laster som elbil og varmtvannstank og styrings- og overvåkningssystemer (kilde: Teknisk Ukeblad).

Anne Tollerud