Solcelleparker i landbruket – erfaringer fra andre land

Bakkemonterte solcelleparker er et nytt fenomen i Norge, men dette er et område hvor vi sannsynligvis kan forvente økt aktivitet i årene fremover, inkludert innenfor landbruket. Det kan derfor være nyttig å se til andre land hvor solcelleparker i landbruket har vært en realitet i flere år. Hvilke erfaringer har de høstet der, og hva kan eventuelt være relevant for norske forhold?

Vi har samlet inn informasjon om utbredelse og erfaringer med solcelleparker i landbruket i landene Storbritannia, Danmark, Sverige, og Tyskland - se rapport nedenfor. Informasjonsinnhentingen fant sted frem til og med september 2023. Prosjektet ble støttet av Landbruksdirektoratet gjennom Klima- og miljøprogrammet.

Land

Norge

Periode

2023

Prosjektleder

Ragnhild Bjelland-Hanley

Støttet av

Landbruksdirektoratet, gjennom Klima- og miljøprogrammet

Bakgrunn

Det vanligste her i Norge er at solceller monteres på tak og vegger. Slike installasjoner er stort sett konfliktfrie, og størstedelen av produksjonen fra anleggene går som regel til eierens eget strømforbruk. I løpet av de siste par årene, har vi imidlertid registrert en stadig økende interesse for større bakkemonterte solcelleanlegg, hvor formålet er å produsere strøm til markedet.

Utbygging av solcelleparker krever mye areal – noe man jo har i landbruket, og mange har derfor begynt å kaste et blikk mot landbrukssektoren med tanke på investeringer i denne typen fornybarutbygginger. Men utbygging av bakkemonterte solkraftverk i landbruket kan fort bli delvis konfliktfylt i årene fremover - det har allerede vært eksempler på dette.

Selv om alle land har sitt unike utgangspunkt, f.eks. med tanke på klima og tilgjengelige landbruksarealer av ulik slag, så mener vi det likevel kan være nyttig å se til andre land hvor solcelleparker i landbruket har vært en realitet i flere år. Hvilke erfaringer har de høstet der?

Om prosjektet

I dette prosjektet har vi samlet inn informasjon om utbredelse og erfaringer med bakkemonterte solcelleparker i landbruket i landene Storbritannia, Danmark, Sverige, og Tyskland. Hovedfunnene fra undersøkelsen er presentert i rapporten “Solcelleparker i landbruket – erfaringer fra andre land”. Rapporten fokuserer på noen relevante hovedlinjer i forhold til utbredelse, politiske målsetninger, bondeorganisasjonenes ståsted, den økonomiske siden for bonden, og erfaringer med kombinasjonen landbruk – kraftproduksjon. Det er et sentralt poeng at rapporten ikke er ment å være et dypdykk i agronomi, teknologi, regelverk eller meningsspriket innenfor interessentbildet.

Målet med prosjektet er å bidra til at erfaringsbasert kunnskap om bakkemonterte solcelleparker i landbruket blir gjort tilgjengelig for relevante aktører her i Norge, noe som dermed kan føre til en mer faktabasert tilnærming til slike fornybarutbygginger. Målgruppene for prosjektet er gårdbrukere, relevante myndigheter, energirådgivere i landbruket og teknologi- og tjenesteleverandører innen fornybar energi.

Fornybar energiAnne Tollerud