Agdir vant årets Gründerpris

André Skoog Bondevik mottok Gründerprisen som gikk til Agdir. Foto: Leikny Havik

Agdir AS fra Arendal er kåret til vinner av Gründerprisen 2025 for utviklingen av Agdir Farm – en digital plattform som gir små og mellomstore matprodusenter tilgang til teknologi for smartere og mer bærekraftig gårdsdrift.

Plattformen gir oversikt over feltforhold, vær, jord og vanning, samtidig som mye av det tidkrevende kontorarbeidet og dokumentasjonen automatiseres. Juryen beskriver Agdir som et forbilde for nyskaping og det grønne skiftet i norsk landbruk.

– Jeg er utrolig stolt over både å bli nominert og å vinne Gründerprisen. Jeg kunne ikke gjort det uten det sterke teamet der hjemme i Arendal, sier André Skoog Bondevik, gründer og daglig leder i Agdir, som etablerte selskapet sammen med Svein Arild Frøshaug i 2017.

Kåringen fant sted 15. oktober på Våningshuset på Hellerud gård under arrangementet Gründerkraft, som i år hadde temaet «Teknologiske løsninger for fremtidens matprodusenter». Det kom inn over 20 nominasjoner, og nivået var høyt.

Digitalt løft for små og mellomstore gårder

André Skoog Bondevik med Gründerprisen 2025. Foto: Leikny Havik

Agdir Farm kombinerer sanntidsdata, automatisering og brukervennlig design, og gjør teknologi tilgjengelig også for familiebruk som tidligere ikke hadde tilgang på slike løsninger.

– Agdir har dokumentert effekt både på bærekraft, økonomi og markedsaksept. Løsningen er allerede i kommersiell drift med sterk vekst, og selskapet har lykkes med å tiltrekke seg investorer og etablere et profesjonelt styre, sier Øyvind Ørbeck Sørheim, administrerende direktør i Norges Vel.

Juryens begrunnelse

Agdir utmerker seg med en svært relevant, skalerbar og moden løsning som gir små og mellomstore matprodusenter tilgang til teknologi som tidligere kun har vært forbeholdt de store aktørene. Plattformen gir tilgang til avanserte verktøy for planlegging, dokumentasjon og beslutningsstøtte i gårdsdriften i én brukervennlig, skybasert løsning.

Juryen legger vekt på at Agdir har dokumentert effekt både på bærekraft, økonomi og markedsaksept, og at løsningen allerede er i kommersiell drift med sterk vekst. Selskapet har også lykkes med å tiltrekke seg investorer og etablere et eksternt styre, noe som styrker forutsetningene for videre utvikling og vekst. Agdir er et mønster for nyskaping og det grønne skiftet i norsk landbruk, og juryen innstiller dem som vinner av Norges Vels Gründerpris 2025.

 

Hederlig omtale

Blant årets finalister var det flere spennende aktører med løsninger som kan bidra til et mer bærekraftig og effektivt matsystem. To selskaper fikk hederlig omtale fra juryen:

Biologisk AS – naturens eget plantevern

Matprodusenter mister opptil 40 prosent av avlingene globalt på grunn av skadedyr og sykdommer. Kjemiske sprøytemidler har lenge vært løsningen, men de skaper utfordringer for helse, miljø og matsikkerhet.

Biologisk AS hjelper profesjonelle gartnerier med å produsere friske planter gjennom biologisk plantevern – ved å bruke nyttedyr og naturens egne mekanismer i stedet for kjemiske midler.

Gjennom kombinasjonen av biologisk bekjempelse, rådgivning og digitale overvåkingsverktøy bidrar selskapet til tryggere mat, mindre svinn og styrket naturmangfold.

Juryen fremhever at Silje Stenstad Nilsen i Biologisk gjør spesialistkompetanse innen plantehelse tilgjengelig for flere og bidrar til grønn omstilling i norsk planteproduksjon.

Selskapet har allerede dokumentert effekt i markedet, med stort potensial for videre vekst og internasjonal skalering.

Avisomo – grønnsaker året rundt

Klimaendringer gjør utendørs matproduksjon stadig mer usikker. Avisomo har utviklet helautomatiserte systemer for innendørs planteproduksjon som gjør det mulig å dyrke ferske grønnsaker året rundt – uavhengig av klima, sesong og geografisk plassering.

Løsningen kombinerer høy ressursutnyttelse, stabil matforsyning og lokal verdiskaping. Systemene kan integreres i dagligvarehandelens verdikjede, slik at produsenter og forbrukere får tilgang til kortreist og bærekraftig mat av høy kvalitet.

Juryen mener Avisomo har høy innovasjonsgrad og internasjonalt potensial, og at selskapet bidrar til å gjøre matproduksjonen mer robust og klimauavhengig.

Finalistene til Gründerprisen 2025: Martin Molenaar (Avisomo), Silje Stenstad Nilsen (Biologisk), André Skoog Bondevik (Agdir), sammen med Hilde Tveiten Døvre og Øyvind Ørbeck Sørheim fra Norges Vel. Bildet er tatt på Hellerud gård 15. oktober 2025. Foto: Leikny Havik

Om Gründerprisen

Gründerprisen består av Norges Vels Sølvmedaljen, diplom og 25 000 kroner. Foto: Leikny Havik.

Norges Vels Sølvmedalje ble etablert i 1893 for engasjement innen landbruksspørsmål. I dag er prisen en gründerpris som gir honnør og oppmuntrer til nyskaping og igangsetting.

Medaljen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.

Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.

Årets jury bestod av:

  • Hilde Tveiten Døvre, utviklingssjef i Norges Vel (juryleder)

  • Cathrine Thoresen, driftssjef ved Kvitnes gård

  • Bjarne Tvete, CEO i Aggrator

  • Silje Maria Hanstad, seniorrådgiver i Norad

  • Petter Tidemand, seniorrådgiver i Norges Vel

Astrid Fuglesang Stokke