Matproduksjon og feltforsøk

Å være på Hellerud er litt som å være på en øy midt i et bølgende hav av jorder, og ute på jordene foregår det mange ulike aktiviteter – noe det har gjort i flere titalls år. Hellerud gård ble kjøpt av Norges Vel i 1946 for å være organisasjonens forsøks- og eliteavlsgård. Gården ble formelt overtatt i 1947, og ble de første to-tre årene drevet som et ‘vanlig’ gårdsbruk. Fra og med 1950 kom forsøksvirksomheten og eliteavlen* i gang. Forsøksvirksomheten var i stor grad viet spørsmål innen frøavl og grovfordyrking, men det ble også jobbet med andre temaer innen jord- og plantekultur. Når det gjelder eliteavlen som kom i gang i 1950, så fokuserte denne på poteter og rotvekster.

Mye har endret seg på gården fra 1950-tallet og frem til i dag, men Norges Vel jobber fremdeles med kunnskapsbygging og -formidling i landbruket, og driver for eksempel med ulike typer feltforsøk. Vi har blant annet flere pågående prosjekter innen jordhelse, og har startet testing av ulike dyrkingssystemer for å finne ut hvordan ulik praksis påvirker jordhelsen. Sunn jord er mer robust, noe som blir stadig viktigere med tanke på bærekraftig matproduksjon i fremtiden. Norges Vel har som ambisjon å bli et fyrtårn innen bærekraftig jordbruk, og har signert Mission Soil Manifesto - et europeisk initiativ for å styrke arbeidet med jordhelse.

Men det er ikke ‘bare’ uttesting som finner sted på Hellerud gård – det drives også med vanlig matproduksjon for salg. I dag omfatter dette:

  • Kontraktsdyrking for Den Sorte Havre.

  • Dyrking av økologisk speltmel (til matmel, Debio-godkjent), som leveres til både Holli Mølle og Sigdal Mølle.

  • Dyrking av vårhvete, konvensjonell (til matmel), som leveres til Felleskjøpet.

  • Grasproduksjon til melkeku.

  • Grønnsaksproduksjon.

* Eliteavl: Avl av stamfrø fra utvalgte, nøye kontrollerte planter.