Bærekraftig tilleggsinntekt fra havet

I ti år har Norges Vel støttet og ledet et prosjekt på Madagaskar, der Vezofolket har fått bærekraftige tilleggsinntekter gjennom dyrking av alger og oppdrett av sjøpølser. Nå avsluttes prosjektet og produsent- og forvaltningsorganisasjonene lokalt skal håndtere utviklingen videre og stå på egne ben.

Les mer
Gasta Design
Dyrker gourmetsopp i kaffegrut

I Norge drikkes det over 13 millioner kopper kaffe hver dag. Det blir 10 tonn kaffegrut bare i Oslo. Det meste kastes, men Siri Mittet i Gruten AS samler inn grut fra Oslos kaffebarer og i dette «avfallet» dyrker hun østerssopp til byens beste restauranter.

Les mer
Gasta Design
Ny fremtid for norsk plantearv

Norsk Bruksgenbank SA er etablert for å ivareta den norske plantearven. Her samles arbeidet med å oppformere og bevare eldre plantegenetisk materiale. På sikt kan de gamle norske plantesortene bidra både til matsikkerhet og nye næringsmuligheter.

Les mer
Anne Tollerud
Ønsker nasjonalt senter for fjellandbruket

I dag, 11. desember, feirer vi den internasjonale fjelldagen. For tiden jobber Norges Vel med et forprosjekt om et mulig nasjonalt senter for fjellandbruket. Vi ønsker å støtte opp under fjell- og fjellnære samfunns livsgrunnlag og mulighetene til å bruke fjellets ressurser i en bærekraftig framtid.

Les mer
Gasta Design
Norges Vels innspill til utviklingsministeren om klima og sultbekjempelse

- Finansiering og organisering av småbønder i lønnsomme bondeeide kooperativer vil bidra til både bekjempelse av sult og klimavennlig matproduksjon. Norske NGOer kan være en nyttig partner i strategiske samarbeid mellom norske og lokale bedrifter, der målet er å skape anstendig arbeid og økonomisk vekst lokalt, men også norsk verdiskaping, sier Reinaart Pretorius som er utviklingssjef utland i Norges Vel. 

Les mer
Gasta Design
Veien mot et klimavennlig landbruk

Klimavennlig landbruk og bonden som energiprodusent er engasjerende og interessant tema. Det kom over 50 på frokostmøtet som Norges Vel holdt i samarbeid med Klimasmart Landbruk Østfold og COBEN. Her finner du presentasjonene og en lenke til facebook der du kan se foredragene.

Les mer
Gasta Design
Styrker kvinners deltakelse og påvirkning

Kvinner står som oftest for matproduksjonen på gården. Gjennom Norges Vels arbeid med COMRICE-prosjektet får Tanzanianske kvinner økt eierskap og styring over egne bedrifter. Mer profesjonell risproduksjon gir både mat og et overskudd som bidrar med økte inntekter til familien.

Les mer
Gasta Design
Målet er å komme i jobb

- Jeg ønsker å gå videre med utdannelse for å bli kokk, sier Jean Claude Kibamba fra Kongo og Skjåk. Han deltok på det andre jobbkvalifiseringskurset innen matfag for innvandrere i Nord-Gudbrandsdal. Årets 12 deltakere var enige om at kombinasjonen med teori og praksis var svært nyttig.

Les mer
Gasta Design