Disse syv kjemper om å bli årets agritech-gründer
21 forslag kom inn til Norges Vels Gründerpris for 2025. Forslagene er gjennomgått nøye og her presenterer vi de syv kandidatene som går videre. Vinneren offentliggjøres på arrangementet Gründerkraft i Våningshuset på Hellerud gård 15. oktober.
Årets Gründerpris retter seg mot innovasjoner som gir matprodusenter – fra gårdsbruk til kystfiskere og urbane dyrkere – tilgang til ressurser, verktøy og markeder som tidligere har vært utilgjengelige.
Mange matprodusenter spiller en kritisk rolle i et bærekraftig matsystem, men møter utfordringer knyttet til kapital, teknologi og markedsadgang. Med riktige verktøy kan de øke produktiviteten, redusere miljøavtrykket og skape mer robuste virksomheter.
Temaet åpner for løsninger som kombinerer teknologi og innovasjon med lokal tilpasning, samtidig som de har potensial til å skaleres globalt.
- Vi fikk inn mange forslag på gode kandidater og det har vært litt av en jobb å komme frem til de syv som nå gjenstår. Det er en spennende liste med gründere som juryen nå skal gjennomgå, sier utviklingssjef Hilde Tveiten Døvre.
Her er gründerne som gikk videre
ABchar
Familiebedriften Abchar holder til i Trøgstad i Indre Østfold. Det hele startet med en interesse for biokull og ønsket om å sette opp et pyrolyseanlegg på egen gård. De høye prisene på eksisterende pyrolyseanlegg, vekket ideen om at det må gå an å lage en rimeligere løsning. Det som startet som en morsom idé rundt middagsbordet på Trøgstad Prestegård, har materialisert seg i en rimelig pyrolysereaktor tilpasset landbruket.
Maria, Wilhelm og Carl Aschjem som driver ABchar
Agdir
Agdir Farm er et digitalt verktøy som skal gi bonden full oversikt over alle gårdsaktiviteter, når som helst og hvor som helst. Det begynte som en uformell samtale mellom grunnleggerne og en lokal potetbonde, men utviklet seg raskt til å handle om de reelle utfordringene man står overfor hver dag på gården. Dette møtet utløste ikke bare ideen til Agdir, men satte også i gang en reise mot å utvikle innovative løsninger som er skreddersydd for å gjøre hverdagen enklere for bønder over hele verden.
Avisomo
Fremtiden for mat ligger i skjæringspunktet mellom nye produksjonsmetoder og eksisterende forsyningskjeder. Avisomo har utviklet et fullautomatisert, modulært og skalerbart vekstsystem for vertikalt jordbruk, som gjør det mulig å produsere ferske grønnsaker året rundt – uavhengig av klima, sesong og geografisk plassering. Systemet er designet for sømløs integrasjon i dagligvarehandelens verdikjede, og gir dermed både produsenter og forbrukere tilgang til kortreist, bærekraftig og høykvalitets mat.
Frøy vekstsystem fra Avisomo
Biologisk
Biologisk kombinerer biologi og teknologi for å hjelpe veksthus- og frilandprodusenter med å få friske planter, minimalt svinn og lønnsomme avlinger. Gjennom nyttedyr, veiledning og smarte løsninger gjør selskapet plantevern enklere. Ved å ta i bruk digitale sensorer, sanntidsdata og AI-baserte beslutningsverktøy, bidrar Biologisk til: Redusert bruk av kjemiske midler, smartere og mer presis bruk av nyttedyr, lavere kostnader, redusert ressursbruk og mindre matsvinn.
Silje Stenstad Nilsen i Biologisk jobber med helhetlig med plantehelse
Kelpinor
Kelpinor er et nordnorsk teknologiselskap som har utviklet en løsning for å gjøre dyrket tang om til biostimulanter for bærekraftig landbruk og forbedret plantehelse. Ved å bruke biostimulanter i stedet for syntetisk gjødsel, kan man forbedre jordkvaliteten, styrke plantenes motstandskraft og redusere behovet for kunstige innsatsmidler – noe som gir både miljømessige og økonomiske fordeler i landbruket.
Lille Blad
Lille Blad flytter produksjon av salat, krydderurter og mikrogrønt innendørs - og innenlands, med teknologi som muliggjør økt Norsk produksjon av trygg mat året rundt. Lille Blad forvandler ubrukte gårdsbygg til høyteknologiske vertikale gårder og leverer ferske mikrogrønt og urter til profesjonelle kjøkken. De anser sin største innovasjon å være teknologien som gjør det mulig å dele kunnskap på tvers av gårder, ansatte og kjøkken.
Wastech
Fredrik Schmidt Fotland etablerte Wastech med en visjon om å forvandle matavfall til verdifulle ressurser. Gjennom deres metode omdannes matavfallet til levende jord og naturlig gjødsel – produkter som bygger opp jordsmonn, erstatter torv og kunstgjødsel, og bidrar til sunnere planter og bedre klima. Bak alt dette ligger teknologien de har utviklet: kompakte, effektive prosessanlegg som kan plasseres der behovet er størst – i byer, kommuner, nabolag eller hos store aktører. Anlegene gjør det mulig å skape verdi lokalt, redusere transport og utslipp.
Skal kåre en vinner og to til hederlig omtale
Juryen som skal granske de syv kandidatene nøye og kåre en vinner av Norges Vels Gründerpris og to som får hederlig omtale består av:
Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.
Cathrine Thoresen er driftssjef hos Kvitnes gård, som var fjorårets vinner av Norges Vels Gründerpris.
Bjarne Tvete er CEO i Aggrator, en vekstpartner for startups og scaleups innen agrifoodtech og miljøteknologi.
Silje Maria Hanstad er seniorrådgiver i Norads seksjon for mat, som jobber med å styrke matsystemer og matsikkerhet i utviklingsland.
Petter Tidemand er seniorrådgiver i internasjonal avdeling i Norges Vel, og arbeidet med bærekraftige verdikjeder for cashew og peanøtter i Mosambik.
Hilde Tveiten Døvre leder Norges Vels utviklingsarbeid i Norge. Hun skal lede juryen for Norges Vels Gründerpris med teknologiske løsninger for fremtidens matprodusenter som tema.
Vinneren avsløres på Gründerkraft
Hvem som vinner og får hederlig omtale, får vi først vite under gründerarrangementet Gründerkraft i Våningshuset på Hellerud gård den 15. oktober.
Bli med og opplev Gründerkraften!
Gründerkraft er møteplassen for nyskaping på matområdet – et sted for kunnskap, inspirasjon og ideer innen gründerskap, bærekraft og løsninger for det grønne matskiftet.
I år handler det blant annet om teknologiske løsninger for fremtidens matprodusenter. Bruk høsten til å bli inspirert av entreprenørånd, gode ideer og det å gjøre en forskjell.
På Gründerkraft kan du forvente å bli informert og inspirert og fremfor alt vil du møte andre mennesker med gründerskap som metode for å løse store utfordringer.