Hvorfor bør bønder organisere seg i kooperativer?

IKURU Bonder Nampula.jpg

- Macua-folket i Nord-Mosambik har et ordtak som sier "en enkelt hånd er aldri sterk", og derav kommer behovet for å samarbeide for å få mer styrke. Når bønder blir med i kooperativer får de fordelen av gjensidig støtte og samarbeid, sier Natalino Barnete, programansvarlig i AMPCM.

Natalino Barnete, programansvarlig i AMPCM

Natalino Barnete, programansvarlig i AMPCM

I Mosambik har Norges Vel og AMPCM (Mozambican Association for the Promotion of Modern Cooperatives) i flere år samarbeidet om å bygge opp profesjonelle og bærekraftige landbrukskooperativer og produsentorganisasjoner. Målet er å styrke bøndenes inntekt gjennom økt produksjon av kvalitetsmat og -såvarer, slik vi har oppnådd gjennom selskapet IKURU, som er deleid av bønder i Nampula-regionen.

- Bønder som slutter seg til kooperativer får også delbetaling og deler risiko og kostnader ved produksjonen, noe som gjør prisene mer konkurransedyktige og attraktive for sluttkunden. De får samme muligheter, avtaler og finansiering, og får tilgang til råvarer, konkurransedyktig merkevarebygging og emballasje, sier Barnete.

Kooperativ-bønder bidrar med samlet innsats for å øke volumene og kan forhandle om bedre priser. Dette gjør det enklere å skape kvalitetsprodukter, og senker sertifiseringskostnadene for å imøtekomme de mest krevende markedene.

Kooperativer skaper arbeidsplasser

Såvarefabrikken til IKURU har skapt mange arbeidsplasser for lokalbefolkningen

Såvarefabrikken til IKURU har skapt mange arbeidsplasser for lokalbefolkningen

Kooperativer skaper arbeidsplasser i stor skala gjennom enheter for råvarebehandling i alle deler av verdikjeden. Et av problemene bønder i Mosambik står overfor, spesielt småskalabøndene, er vanskeligheter med å få finansiering.

- Når bønder samles i en slik samarbeidsmodell, fremmes selvfinansiering samtidig som produksjon og produktivitet øker gjennom hele verdikjeden. Koopeativne sørger for at bøndene får tilgang på kvalitetsråvarer, teknisk assistanse, oppfølging , overvåking og evaluering,  og markedsføring, noe som gjør at bøndende kan selge kvalitetsprodukter til et større marked, sier Barnete.

Gjennom kooperativet får bøndene mulighet til å kjøpe de nødvendige produktene og utstyret som en samlet gruppe, dette gir lavere innkjøpspriser som i sin tur gjør salgsprisene mer konkurransedyktige og tilgjengelige for markedet.

Ingen står alene

I kooperativet står ingen alene. Denne modellen fremmer og sikrer at det er sosial, økonomisk, miljømessig og kulturell rettferdighet (basert på de syv universelle prinsippene for kooperativer) gjennom inkludering og deltakelse av mennesker, samfunn og nasjoner for en bærekraftig vekst av sine medlemmer, samfunn og landet i generell.

AMPCM har sammen med sine nasjonale og internasjonale partnere, inkludert myndightene på både lokalt, regional og nasjonalt nivå, hjulpet forskjellige grupper og forvandlet non-profit organisasjoner til kooperativer med økonomiske, bærekraftige formål.

Anne Tollerud