Jordfruktbarhetskurset

Velkommen til en kursrekke om jordfruktbarhet med kursholdere og rådgivere Martin Beck og Vibhoda Holten. Gjennom fire moduler lærer du hvordan du kan bygge en fruktbar og levende jord ved hjelp av regenerative tiltak.

Vil du melde deg på med en gang? Direkte til påmelding

En fruktbar jord er grunnlaget for sunne planter, dyr og mennesker, reduserer avhengigheten av innsatsfaktorer som plantevernmidler og mineralgjødsel, og gir samtidig gode avlinger.

På kurset får du en grundig teoretisk innføring i forutsetningene for en fruktbar jord, under hvilke forhold vi bygger humus, og hvordan planter kan samhandle med mikrolivet i jorda for økt plante- og jordhelse og produktivitet. Du vil også få demonstrert og kan prøve ut flere regenerative tiltak.

Forbedre jord og avlinger

Er du bonde vil du etter hver modul kunne planlegge og sette i gang tiltak på egen gård. Etter endt kurs vil du sitte igjen med både økt forståelse og flere agronomiske verktøy, enten du driver med åkerbruk eller med eng, med eller uten husdyr. Kurset er for deg som vil jobbe med å forbedre jord og avlinger, enten du er bonde, gartner, rådgiver eller jobber med jordbruk på annet vis, konvensjonelt eller økologisk.

Lovende resultater raskt

Jordfruktbarhetskurset har vært holdt i Norge hvert år siden 2017, og bygger på både tradisjonell agronomisk kunnskap, og helt ny kunnskap og metoder fra forskere og praktikere fra blant annet Tyskland, Australia og USA.

Siden 2019 er kurset holdt av danske Martin Beck og norske Vibhoda Holten, som siden 2018 har jobbet med å ta i bruk og tilpasse metodene til norske forhold sammen med tidligere kursdeltakere. Resultatene er svært lovende, allerede etter kort tid er det mulig å se bedre jordstruktur, bedre plantevekst og redusert erosjon.

I løpet av vekstsesongen vil du lære å:

  • Forstå det viktigste faglige grunnlaget for ei fruktbar jord

  • Vurdere tilstanden i jorda (spadeprøve) og hvordan dyrkingstiltak påvirker den

  • Bruke resultater fra jord- og planteanalyser til å dyrke planter med sterkt rotsystem med mindre sjukdom og skadegjørere

  • Bruke planter og mikrobiologi til målrettet å binde inn karbon i jorda i form av humus, og redusere nedbrytningsprosesser i jorda (bl.a. nitrattap)

  • Lage jordforbedrende midler tilpasset gården for å stimulere jordbiologien og styre de mikrobielle prosessene i jorda

  • Stimulere plantevekst og motstandskraft ved hjelp av vitaliserende bladsprøytinger

  • Måle og øke kvaliteten på kulturplantene for å oppnå bedre produkt- og fôrkvalitet

  • Bruke husdyr for å øke jordfruktbarhet og bedre utnytte husdyrgjødsla

Kursmodulene

Modul 1: Grunnlaget for ei fruktbar jord

  • Prosessene i jorda som påvirker næringsstofftilgjengelighet og humusbygging – næringsstoffbalanse i jorda og plantehelse, jordarbeiding i levende jord

Modul 2: Samspillet mellom planter og jordmikrobiologi

  • Mikrobiologiens betydning for plantevekst og humusoppbygging

  • De ulike kulturvekstene og vekstskiftets betydning for en mangfoldig jordmikrobiologi

  • Funksjonen til ugraset

  • Mikrobiell prosesstyring (MPS) og bruk av ferment

  • Innarbeiding (flatekompostering) av grønne plantebestand

Modul 3: Holde plantene friske – tiltak og hvordan måle effekten

  • Lære å bruke spadeprøve og andre enkle teknikker for å vurdere nå-tilstanden og utviklingen i jorda

  • Bruke bladsaftanalyser

  • Plantevitalisering for å øke avling og kvalitet

  • Legge til rette vekstskifter‚ underkulturer og fangvekster i praksis

Modul 4: Behandling av organisk gjødsel og bruk av den nye kunnskapen på gården

  • Behandling av organisk gjødsel med ferment, biokull og andre tilsetningsstoff

  • Kompostering i teori og praksis (mikrobiell karbonisering)

  • Framstilling av biokull i liten skala

  • Integrering av regenerative dyrkingsmetoder i praksis på gården

Kurset arrangeres av Norges Vel i prosjektet «Nasjonalt kompetansenettverk for jordfruktbarhet» som er finansiert av Nasjonale tilretteleggingsmidler fra Landbruksdirektoratet, i samarbeid med Sunn Jord og Martin Beck.

- I begynnelsen av kurset var jeg både nysgjerrig og skeptisk, men nysgjerrigheten tok raskt overhånd. Særlig spennende var dette med at mikrobiologien får en framtredende plass, sier bonde Dag Molteberg. Les mer om Dag sine erfaringer fra kurset

- Bli med på dette kurset om du er nysgjerrig på det som skjer i jorda, og hvorfor vi skal ta bedre vare på den, sier bonde Lars Olav Stavnes. Han deltok på jordfruktbarhetskurset fordi han jaktet på metoder for å forbedre og øke verdien på matjorda. Les mer om Lars sine erfaringer fra kurset

Kursdatoer

Modul 1: 22.-23. februar, Hellerud gård, Lillestrøm

Modul 2: 18.-19. april, Hellerud gård, Lillestrøm

Modul 3: 24.-25. juni, Ormo gård (konvensjonell) og Sørli gård (økologisk), Skjeberg, Østfold

Modul 4: 30. september – 1. oktober, (sted sentralt på Østlandet blir bestemt på senere tidspunkt)

Undervisning starter kl. 10 på første dag og avsluttes kl. 16 andre dag. I enkelt moduler kan det bli kveldsprogram på første dag. Detaljert program blir sendt ut etter påmelding.

Overnattingsmuligheter modul 1 og 2: Moxy Oslo X og Quality Hotel Olavsgård er like i nærheten. Transport til og fra Lillestrøm stasjon og Olavsgård bussterminal kan organiseres.

Kursavgift

Alle fire moduler koster kr 15 000 per person (betaling kan deles opp). Dette inkluderer lunsj og kaffe/te på kursdagen. Overnatting og eventuelle andre måltider kommer i tillegg. Deltakere fra samme familie eller bedrift, betaler i tillegg kr 12 500. Tidligere kursdeltakere og studenter kan delta for kr 12 500. Fullt betalende deltakere vil bli prioritert og det er plass til maksimum 30 kursdeltakere.

Påmelding innen 15. februar

For påmelding og eventuelle spørsmål til kurset, send e-post til anne.strom.prestvik@norgesvel.no, med fullt navn og faktureringsadresse. Skriv også om du ønsker å betale hele kursavgiften med en gang, eller om du vil dele den i tre betalinger à kr. 5000.

Du kan også rette spørsmål om kurset til Vibhoda Holten: vibhoda@sunnjord.no/91698010


Om kursholderne og arrangøren

Martin Beck er selvstendig dansk landbruksrådgiver med 20 års erfaring. Hans spesialområder er jordfruktbarhet, kompostering, korn- og fôrdyrking, grønnsaker og drivhusdyrking. Martins visjon er å bidra til å utvikle et regenerativt og robust landbruk i praksis. Mobil +45-51422560, martinbeck@outlook.dk.

Vibhoda Holten er agroøkolog og selvstendig landbruksrådgiver med 17 års erfaring i landbruket innen forskning, landbruk- og miljøspørsmål. Hans spesialområder er jordfruktbarhet, jordanalyser og plantedyrking. Vibhoda ønsker å utvikle den agronomiske praksisen slik at jorda blir mer levende og produktiv basert på lokale ressurser. Mobil +47-91698010, vibhoda@sunnjord.no.

Norges Vel er en ideell og uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å skape en fremtidsrettet og bærekraftig matsektor i Norge og internasjonalt. På Norges Vels egen gård Hellerud i Lillestrøm kommune, prøves det ut en rekke regenerative tiltak for å bedre jord- og plantehelse.

Gården har i dag både konvensjonelt og økologisk åkerbruk. Norges Vel jobber også aktivt for økt plantemangfold og jordhelse gjennom flere prosjekt.

 
jordhelseAnne Tollerudpoj