Ønsker muligheter for mer solenergi i strømnettet

Låve med solceller på taket

Dette fjøset har full dekning med solceller, så her produsers strøm både til eget bruk og for salg. Men på de beste soldagene må produksjonen reduseres. Det er ikke plass til så mye strøm på det lokale strømnettet. Foto: Finn Roger Trodal

Norge må produsere mer fornybar energi for å møte fremtidens energibehov. I landbruket ligger det godt til rette for solenergi fra store sør-, øst- og vestvendte låvetak, og høye strømpriser gjør at stadig flere bønder ønsker å investere i solcelleanlegg. Men strømnettet er ikke godt nok utbygd for dette over alt.

- Strømnettet vårt er laget for å sende strøm én vei - fra kraftprodusent og ut til den enkelte abonnent. Ikke alle deler av dagens strømnett er rustet til å håndtere den store belastningen fra mange lokale solkraftprodusenter ute i nettet. Utfordringene viser seg særlig i store solcelleanlegg der nettet viser seg å være svakt, forteller Tore Filbakk. Han er seniorrådgiver for fornybar energi i Norges Vel.

Han mener Norges Vel har en viktig jobb å gjøre med å forklare bønder hvilke muligheter som finnes når det kommer til fornybar energi, men også å være en bidragsyter for å legge til rette for at det faktisk lønner seg og er mulig å investere i eksempelvis solcelleanlegg.

- Sammen med Solcellespesialisten og nettleverandøren Elvia har Norges Vel nå tatt initiativ til et prosjekt for å lage en løsning for hvordan vi kan bidra til å løse problemet med overbelastningen som kommer med mange lokale solkraftprodusenter på dagens strømnett, sier Tore.

Stadig flere ønsker solcelleanlegg

Ifølge seniorrådgiveren er det først i senere tid dette har blitt et reelt problem. Tidligere var det ikke lønnsomt å investere i store solcelleanlegg, så det vanligste var at bøndene bygde kun ut en del av låvetaket med solceller for å produsere strøm til eget bruk.

- Kombinasjonen av at prisen på solceller har gått ned og at strømprisen har skutt i været, har gjort at stadig flere ønsker å dekke hele låvetaket med solceller. Dermed kan bonden både produsere strøm til eget forbruk, og i tillegg selge overskuddet over det offentlige strømnettet. Med denne utviklingen har problemet med for høy spenning i nettet og uenigheter med nettselskapene eskalert, forteller Tore.

Vi har behov for mer kraft – landbruket kan bidra

Tore Filbakk, her fra et kurs han holder om solenergi i landbruket.

Som følge av utfordringene med dagens strømnett når det kommer til utbygging av fornybar energi, har Norges Vel tatt initiativ til et prosjekt for å bistå landbruket med å finne ut hvordan de kan legge til rette for at bønder kan dekke hele taket med solceller, og ikke bare en begrenset del.

- Vi har behov for mer kraft i Norge, og lokale løsninger for å produsere mer strøm vil være et godt bidrag. Dette kan også redusere behovet for store sentraliserte løsninger som kanskje også kommer i konflikt med naturvernet, sier Tore.

For å gi mulighet for mange lokale anlegg for fornybar strømproduksjon er det viktig at nettselskaper, solcelleleverandører og de som ønsker å sette opp anlegg snakker sammen og finner gode løsninger. En del av prosjektet er derfor en referansegruppe hvor mange av aktørene i strømnettet, solcelleleverandører og de som jobber med fornybar energi i landbruket deltar.

- Norges Vel jobber med og for landbruket, og vi kjenner til energibruken i landbruket. Vi har ikke et mål om å selge solceller eller leve av å drifte strømnettet. Vi ønsker å være en nøytral part som skal bistå landbruket til å utnytte mulighetene de har for å produsere fornybar energi, forteller Tore.

Strømnettet tåler ikke belastningen

Mange bønder kan bare nytte en del av låvetaket til solcelleanlegg uten at strømnettet i området må forsterkes. Strømnettet er dimensjonert for overføring av strøm i tidspunktet med maks forbruk i løpet av året. Denne dimensjoneringen er basert på hovedsikringen hos kundene i området, men er også korrigert for at ikke alle har sitt maksimale strømforbruk samtidig.

- Det blir som i biltrafikken, veiene er heller ikke dimensjonert for at alle biler er ute og kjører samtidig. Men der overbelastning av veinettet gir kø i trafikken, vil overbelastning av strømnettet føre til varmegang i kablene og at sikringene går for å unngå brann, sier Tore.

Utvikler og tester ny løsning

Han mener det handler om å finne gode løsninger for å kunne produsere mer fornybar energi i landbruket. Derfor har han fått med seg Elvia og Solcellespesialisten for å utvikle og teste nye løsninger.

Ola Johansson i Solcellespesialisten

Mens Solcellespesialisten og kundene deres ofte ønsker større anlegg og mer solceller, ser Elvia på sin side at strømnettet blir en begrensende faktor. Istedenfor å nekte folk å sette opp solcelleanlegg eller utvide nettet med påfølgende store investeringer, kan løsningen være såkalt dynamisk struping.

Derfor holder Solcellespesialisten på å utvikle en teknologisk løsning som gjør akkurat dette:

- Vanligvis når spenningen i nettet blir for stor vil solcelleanlegget skru seg helt av. Med vår løsning for dynamisk struping av solkraftproduksjonen justeres strømspenningen så ikke nettet overbelastes. I stedet for at produksjonen går fra 100 prosent til null på ekstra solrike dager, så justeres produksjonen ned til kanskje 90 prosent, sier Ola Johansson. Han er fagansvarlig og FoU-ansvarlig i Solcellespesialisten.

Bildet viser hvordan løsningen til Solcellespesialisten struper produksjonen på dager med lavt forbruk og høy produksjon, slik at spenningen aldri kommer over 253 volt. Illustrasjon: Solcellespesialisten.

De har nå utviklet, installert og utført grunnleggende test av den tekniske løsningen i noen anlegg. Fremover ønsker de å teste ut løsningen i større skala i samarbeid med nettselskapene. Løsningen kan brukes av alle som ønsker å bygge ut større solcelleanlegg, men i prosjektet med Elvia og Norges Vel er det gårdsbruk som gjelder.

- Et låvetak er en ganske stor ressurs når man tenker på hvor mye strøm et slikt solcelleanlegg kan produsere over et helt år. Her får vi et system som sikrer at bønder kan legge så mye solceller de ønsker, samtidig som de holder seg innenfor det strømnettet tåler. Dette arbeidet løser ikke alt, men vi fjerner noen av de tekniske utfordringene som gjelder mange gårdsbruk i Norge, avslutter Tore.

Vil du vite mer?

Finn ut hvordan vi jobber med fornybar energi i landbruket, og hvilke tilbud vi har av informasjon og kurs.

Anne TollerudFornybart