Voksende samarbeid om bærekraftig mat

S-FOOD har allerede mange spennende medlemmer i matbransjen. I tillegg har nettverket samarbeidspartnere som Kavlifondet, Fremtidsmat, Food & Bio Cluster i Danmark, Norsus, NHH Brandinova, SoCentral, Sprint og Pracademy.

S-FOOD har allerede mange spennende medlemmer i matbransjen. I tillegg har nettverket samarbeidspartnere som Kavlifondet, Fremtidsmat, Food & Bio Cluster i Danmark, Norsus, NHH Brandinova, SoCentral, Sprint og Pracademy.

For litt over ett år siden ble Sustainable Food Norway (S-FOOD) etablert som bærekraftnettverk for mat- og servicebransjen. Nettverket har fått stor tilslutning i bransjen, og nå går en av Norges mest erfarne utviklingsorganisasjoner i matsektoren inn som aktiv pådriver i S-FOOD.

S-FOOD er en del av norske Sustainability Hub Norway (S-HUB).

-Vi opplever et stort engasjement for bærekraft i matsektoren, sier Andreas Friis, som er daglig leder i S-HUB.

-Vi opplever et stort engasjement for bærekraft i matsektoren, sier Andreas Friis, som er daglig leder i S-HUB.

–Vi opplever et stort engasjement for arbeidet med bærekraft i norsk mat- og servicebransje, og S-HUB fikk raskt mange nettverksmedlemmer i denne sektoren. Det gjorde det naturlig for oss å koble disse sammen i et eget dedikert nettverk, sier daglig leder i S-HUB, Andreas Friis.

Drivkraft for bærekraft

Målet med S-FOOD er blant annet å jobbe i hele verdikjeden for mat og på tvers av siloene i bransjen. Nettverket er allerede godt i gang med å videreutvikle bærekraftkompetanse, dele erfaringer og definere felles prosjekter og satsinger. Nå går utviklingsorganisasjonen Norges Vel inn som aktiv partner og pådriver i S-FOOD.

–Vi har lang og god erfaring som næringsutvikler innen mat, landbruk og marin sektor. Bærekraftig matproduksjon er en rød tråd i mye av det vi jobber med og vi har stor tro på S-FOOD som en skikkelig drivkraft for bærekraftarbeidet i vår sektor i Norge, sier administrerende direktør Øyvind Ørbeck Sørheim i Norges Vel.

Erfaring og kompetanse

-Vi gleder oss til å være med å videreutvikle dette viktige bærekraftsamarbeidet innen mat i Norge, sier administrerende direktør i Norges Vel Øyvind Ørbeck Sørheim.

-Vi gleder oss til å være med å videreutvikle dette viktige bærekraftsamarbeidet innen mat i Norge, sier administrerende direktør i Norges Vel Øyvind Ørbeck Sørheim.

Norges Vel er involvert i et betydelig antall utviklingsprosjekter hvert år, og jobber også internasjonalt som utviklingsaktør i Sør-Øst-Afrika, Øst-Europa og Norden. Et av de store prosjektene organisasjonen jobber med nå er å organisere den voksende norske tarenæringen sammen i en egen klynge.

–De ti siste årene har vi jobbet systematisk for å bane vei for alger som næring i Norge. Nå begynner dette å ta av og det er naturlig å samle disse i en egen klynge. Dette er en modell vi også tenker det er naturlig å se på videre for S-FOOD, sier Ørbeck Sørheim.

Han peker på at S-FOOD allerede har med seg mange av de riktige aktørene for å kunne skape en spennende klynge, blant annet store og små etablerte bedrifter, FOU-miljø, gründere, organisasjoner og utviklingsmiljø.

S-HUB og Norges Vel skal dele sekretariat for S-FOOD fremover.

–Vi er veldig glade for at Norges Vel har valgt å gå inn i S-FOOD på denne måten. De har unik kompetanse og innsikt i matsektoren og vil styrke arbeidet både med tanke på konkrete samarbeid og prosjekter, men også strategisk på lengre sikt, sier Andreas Friis.

En handlingstank

-Å få frem konkrete samarbeidsprosjekter og felles handling er avgjørende for å nå bærekraftmålene, sier Anita Bui som er S-FOOD koordinator i S-HUB.

-Å få frem konkrete samarbeidsprosjekter og felles handling er avgjørende for å nå bærekraftmålene, sier Anita Bui som er S-FOOD koordinator i S-HUB.

S-FOOD tar mål av seg til å være en arena både for handling og utvikling av kunnskap, metodikk og standarder for bransjen.

–Skal vi nå bærekraftmålene må vi ha minst to tanker i hodet samtidig. Vi må hele tiden være på jakt etter konkrete prosjekter og samarbeid som kan settes i gang hos medlemmene våre, samtidig må jobbe med kompetanseutvikling og standarder, sier S-FOOD koordinator Anita Bui i S-HUB.

–Dette har også vært viktig for vår beslutning om å delta i samarbeidet om S-FOOD. Jeg liker uttalelsen om at dette skal være en handlingstank og ikke bare en tenketank, og vi håper å kunne ønske enda flere mataktører velkommen inn i nettverket i 2021, avslutter Øyvind Ørbeck Sørheim i Norges Vel.

Her kan du lese mer om S-FOOD.







shub.png

Sustainability Hub Norway er et non-profit kompetansenettverk som jobber for å fremme forståelsen av bærekraft forretningsdrift i samarbeid med ledende selskaper og organisasjoner i Norge, med over 120 bedriftspartnere.

S-HUB samler bedrifter og organisasjoner med ambisjoner innen bærekraftsfeltet for å utvikle og dele kunnskap, skape nye koblinger, sette lys på gode initiativ og iverksette nye og relevante prosjekter.





























































Leif-Arne Kristiansen