Avhengig av kystfiskeren for å få mangfoldet
Fiskehandler Kjetil Holen i butikken Knutstad & Holen. Foto: Jo E. Brenden
Midt i hjerte av Hamar, ligger det som ofte blir omtalt som en av Norges beste fiskebutikker. Men hva gjør den der, fiskebutikken som ligger så langt fra kysten det er mulig å komme i Norge?
Kjetil Holen er tredje generasjon fiskehandler i butikken Knutstad & Holen. Det var bestefaren hans Thorstein Holen, som sammen med kameraten Karl Knutstad som fikk ideen til fiskebutikken for snart 100 år siden. Karl Knutstad var fra Lofoten og hadde god greie på fisk, og kompisene som egentlig var på vei inn i landbruket, men bestemte seg for å satse på fisk i stedet. Etter å ha studert Norgeskartet, kom det frem til at potensialet for en fiskebutikk måtte være størst lengst fra kysten.
I dag er det Kjetil Holen som er fiskehandler i butikken. Han forteller at ikke bare er potensialet stort i Hamar, men det er også veldig strategisk plassert. All fisk som fraktes nedover til Oslo, østlandsområdet, og nedover i Europa kjører gjennom Hamar. Det gjør at fiskehandleren kan plukke den ferskeste og beste kvaliteten i fisk før den kjører videre.
Dagens system verdsetter ikke mangfold
Knutstad & Holen ble etablert i 1925, og de første årene ble kompisene jagd fra gård til gård i Hamar-området i sitt forsøk på å selge fisk. Der var det poteter og kjøtt som gjaldt. Selv om butikken går godt i dag, er Kjetil usikker på fremtiden for fiskerinæringa. Han forteller at fiskerinæringa i mange år har bevega seg i en retning med mindre og mindre mangfold, både av fiskere og fangst.
Selv om han mener vi trenger de som drar inn volum også, er han skeptisk til at de store blir større. Han mener det låser kystfiskere i et system som ikke verdsetter mangfold. Selv om de fisker et utvalg arter, er det er ikke alltid fangsten deres passer inn i de store systemene til dagligvarehandelen. Der er det likhet som blir prioritert.
“Da risikerer fiskeren å komme til kai med et utvalg av arter, som man bare får levert en liten andel av. Nettopp fordi systemet ikke er tilpassa dette mangfoldet”.
Caroline har besøkt fiskehandler Kjetil Holen for å snakke om de lokale forretningenes rolle for å ta vare på matmangfoldet vårt, og hvorfor kystfiskerne våre er så viktige.
Bredden gir grunnlaget for en langsiktig og bærekraftig næring
Kjetil forteller at det finnes 287 forskjellige fiskearter langs kysten i Norge, og at det er viktig å løfte frem denne bredden. Hvis vi bare skal forholde oss til et lite utvalg av fiskearter, så gir ikke det grunnlag for en langsiktig og bærekraftig næring.
Han mener vi er helt avhengige av at vi både fanger og spiser et mangfold arter. På den måten blir det ikke for mye press på en art, så man risikerer å overfiske. Kjetil forteller at kystfiskerne er de som fanger det største mangfoldet, og at han er helt avhengig av kystfiskeren for å få den fisken han ønsker seg:
«Det er vi som er aller mest glad i de små båtene. Jeg tror kanskje de er litt mer i glade i oss også, fordi vi klarer å ta unna en del av den bredden og det mangfoldet. Får fiskeren 5 kg av et slag så kan vi ta det. Men det passer ikke inn i en av de store kjedene.
Mangfold gir gode opplevelser
Å være fiskehandler er et håndverk, som bør tas vare på. Et håndverk som er med å skape spennende smaksopplevelser, og gode opplevelser. Knutstad & Holens filosofi handler nettopp om å gi kundene gode matopplevelser gjennom kundebehandling, veiledning og kvalitet i råvarer. Også her trekker han frem viktigheten av de kystnære fartøyene:
“Det er de som reiser stutt vei ut på sjøen, håndterer fiskeslag enkeltvis, og på best mulig måte. Og det er de som leverer den ferskeste fisken, av den beste kvaliteten.”
Må lære opp forbrukerne
Og for at kvaliteten skal nå hele veien til tallerkenen, jobber Kjetil og kollegaene hans mye med opplæring av forbrukere i butikk. Det handler både om lære hvordan man håndterer råvarer, men ikke minst tørre å prøve noe nytt.
“Vi selvfølgelig prisgitt dyktige kunder som er både interesserte og nysgjerrige og som er tøffe nok til å prøve å utvikle seg selv i matveien.”
Og det er det mange som gjør. I dag gir den bevisste forbrukeren Kjetil håp for fremtiden. Et håp om at flere og flere verdsetter mangfold og kvalitet i mat. Både forbrukeren, industrien og myndighetene.
Vil du høre mer?
Ønsker du å høre hele samtalen mellom Kjetil og Caroline?
Sjekk ut podcasten “Bak maten med Caroline” der du finner podcaster, eller lytt her: