Norsk settehvitløk - et løft for norsk hvitløksproduksjon

I dag er all hvitløk du finner i norske butikker – selv den som er dyrket her – basert på importert settehvitløk. Det vil vi gjøre noe med.

Ved å produsere norsk settehvitløk som er sykdomsfri og tilpasset vårt klima, kan vi gi norsk hvitløksproduksjon et kraftig løft. Målet er å sikre bedre avlinger, redusere risikoen for plantesykdommer og styrke norsk matsikkerhet.

NORSK SETTEHVITLØK

Prosjekteier
Norges Vel

Prosjektleder
Anne Strøm Prestvik

Prosjektperiode
Mars 2025 – Februar 2027

Samarbeidspartnere
NIBIO, Slæpen gård, Datsja

Norges Vel leder nå et prosjekt for å oppskalere produksjonen av norsk settehvitløk. På Slæpen gård i Innlandet har Fredrik Magnusson samlet og oppformert over 40 sorter hvitløk. En av dem, opprinnelig fra Hviterussland, har fått navnet Valdres – etter at Barbro og Anders Nordrum oppdaget at den trives spesielt godt i fjellområdene i Valdres.

Sorten Valdres er nå virusrenset og dyrkes på stølen, 900 meter over havet. I prosjektet skal tre nye sorter velges ut for virusrensing, i samarbeid med NIBIO. Disse skal oppformeres både i fjellklima og i lavlandet, før de gjøres tilgjengelige for norske bønder og dyrkere.

Gjennom prosjektet blir det holdt markdager og workshops som samler produsenter, omsetningsledd og kokker for kunnskapsdeling og inspirasjon.

Bakgrunn

Selv om hvitløk har vært en del av norsk matkultur siden vikingtiden, har produksjonen i Norge vært marginal. I 2024 ble det importert over 1700 tonn fersk hvitløk, i tillegg til store mengder tørket og pulverisert hvitløk.

Samtidig har interessen for lokal og bærekraftig matproduksjon økt, og flere bønder har begynt å dyrke hvitløk i Norge. Men produksjonen er fortsatt avhengig av importert settehvitløk – ofte fra land med helt andre klimatiske forhold. Dette gir utfordringer med plantehelse, lav produktivitet og begrenset sortsmangfold.

Settehvitløk formeres vegetativt, og importert materiale kan medføre risiko for plantesykdommer. Regelverket er strengt, men hobbygartnere som tar med seg løk fra utlandet utgjør en særlig risiko. I tillegg er det en kjent utfordring at importert setteløk trenger flere sesonger for å akklimatisere seg til norsk klima. Norsk produksjon av settehvitløk vil derfor kunne gi både bedre tilpasning, høyere avlinger og redusere risikoen for å ta med smitte av sykdom fra importert setteløk.

Prosjektet bygger på erfaringer fra Slæpen gård i Innlandet, hvor det dyrkes over 40 sorter hvitløk, og fra Datsja i Valdres, som driver oppformering av virusrenset materiale på stølen, 900 meter over havet. Sorten Valdres, opprinnelig fra Hviterussland, har vist seg å trives i hele Norge – fra kyst til fjell. Disse erfaringene gir et solid grunnlag for å utvikle metoder for norsk produksjon av settehvitløk, og samtidig utforske mulighetene for økt verdiskaping og beredskap i norsk grøntsektor.

Mål

Prosjektet skal legge grunnlaget for oppskalering av norsk produksjon av settehvitløk. Målet er å utvikle metoder og praksis som gir sykdomsfritt, robust og produktivt plantemateriale, og samtidig dokumentere egenskaper som smak, lagringsevne og bruksområder.

Gjennomføring

Prosjektet består av fem hoveddeler:

Oppformering og dokumentasjon: Slæpen gård har over 40 sorter i forsøk, og vil dokumentere vekst og egenskaper over to sesonger.

Sykdomskartlegging: NIBIO undersøker forekomst av virus, sopp og bakterier i utvalgte sorter.

Virusrensing: Tre lovende sorter renses ved hjelp av meristemvevskultur og termoterapi.

Metodeutvikling: Erfaringer fra fjelloppformering og lavland kombineres for å finne beste praksis.

Nettverksbygging: Markdager og workshops samler produsenter, omsetningsledd og kokker for kunnskapsdeling og inspirasjon.

Forventede resultater

  • Økt kunnskap om sorter egnet for norsk klima og storskala produksjon.

  • Virusrenset plantemateriale klart for oppformering.

  • System for produksjon av settehvitløk med høy kvalitet.

  • Grunnlag for kommersiell produksjon og økt norskandel av hvitløk.

Målgrupper og nytteverdi

Prosjektet retter seg mot norske hvitløksprodusenter, hobbydyrkere og aktører i grøntsektoren. Resultatene har også overføringsverdi til andre vegetativt formerte kulturer som potet og sjalottløk, og kan bidra til beredskap og lokal verdiskaping – særlig i fjellbygdene.

Formidling

Prosjektet formidles gjennom markdager, sosiale medier, nyhetsoppslag og egne prosjektsider hos Norges Vel og samarbeidspartnerne. Målet er å spre kunnskap og engasjement rundt norsk settehvitløk og mulighetene som ligger i en robust og bærekraftig produksjon.

Visste du at …

Vikingene hadde med geirlauk til england, og man antar at det engelske ordet "garlic" er etymologisk avledet av vikingenes geirlauk. 
Kilde: https://www.edimentals.com/blog/?p=25223

 

Anne Tollerud