Bevarer håndverkstradisjoner gjennom næringsutvikling

På Ciderhuset er det håndtverk som gjelder, og her brygges cider etter gamle tradisjoner, og i alle farger og variasjoner. Det er ekte cider laget av fermenterte epler og frukt, ingenting annet.

Prosjekt

Håndlaget

Land

Norge

Periode

2015 -

Kontaktperson

Per Gunnar Hettervik

Norges Vel arbeider for å skape et sterkt nettverk av innovative bedrifter innen håndverk og lokal mat og drikke. Bedrifter som kan bidra til næringsutvikling, arbeidsplasser og reiseliv gjennom bevaring av Norsk kulturarv i HÅNDLAGET-konseptet.

HÅNDLAGET representerer i dag 14 norske håndverksbedrifter med til sammen 250 arbeidsplasser, hovedsakelig på Vestlandet. Ambisjonen er å bli en nasjonal organisasjon med medlemsbedrifter over hele landet.

En levende håndverksbedrift

HÅNDLAGET er et merke for håndverksbedrifter som formidler og bidrar til kunnskap. Her produseres og selges solid håndverk, lokal mat og drikke, og vakkert design.

En HÅNDLAGET-bedrift er en levende håndverksbedrift som skal gi autentiske opplevelser av håndverkere i arbeid, der den historiske sammenhengen er knyttet sammen med formidling, utstilling og innovasjon i lokal næringsvirksomhet. HÅNDLAGET bygger på det canadiske Économusée-konseptet med opprinnelse fra Quebec-regionen. I dag er 14 norske håndverksbedrifter med i nettverket. Håndlaget er aktivt medlem av internasjonale Économusée Network Society (ENS).

Håndverk i Norge har alltid vært knyttet til utøvende næringsvirksomhet, og gjennom HÅNDLAGET bæres håndverkstradisjonene videre gjennom aktiv synliggjøring av produksjonen og markedstilpasning av produktene til dagens forbrukere.

HÅNDLAGET skal:

  • Legge grunnlag for nye arbeidsplasser i distriktene, hvor sosial inkludering er viktig.

  • Skape nye nettverk mellom bransjer, som nyskaping innen jordbruk, lokal mat og drikke og håndverk

  • Bli en foretrukket samarbeidspartner for reiselivet, fylket, kommuner, landbruket og destinasjonsapparatet

  • Drive kompetanseutvikling for medlemmene i forretningsutvikling, historiefortelling og utvikling av regenerative opplevelser.

Fra prosjekt til varig nettverk

Économusée-konseptet ble hentet til Norge i 2009 via et internasjonalt samarbeidsprosjekt ledet av Hordaland fylkeskommune, finansiert gjennom EUs nordlige periferi-program. Norges Vel overtok ansvaret for prosjektet i 2015 med et mål om å videreutvikle satsingen til et landsdekkende nettverk med en bærekraftig organisasjon.

For Norges Vel er det aller viktigste ved vårt engasjement at vi også for framtida sikrer et sterkt nettverk av håndverksbedrifter som utvikler seg og vokser - også etter prosjektets slutt. For å få til dette arbeider vi for å etablere en fast etablert struktur i godt samspill med myndighetene nasjonalt, regionalt og lokalt.

Som et ledd i dette arbeidet la Norges Vel til rette for å stifte foreningen Artisans at Work - Économusée Norway i februar 2018. I 2021 byttet foreningen navn til HÅNDLAGET.

Opplevelsen av håndverkere i arbeid

Hver bedrift utvikles rundt en 5-trinnsmodell for å gjøre besøket til en minneverdig og lærerik opplevelse.  De fem trinnene består av tilrettelegging for god kundeopplevelse:

  • Resepsjon/butikk

  • Visning av håndverket

  • Historiefortelling

  • Opplevelsesdesign

  • Plan for sosial inkludering, lokal verdiskaping, rekruttering og opplæring

En HÅNDLAGET-bedrift skal være en bærekraftig forretning gjennom produksjon og salg av håndverksprodukter. Besøkende får en opplevelse utenom det vanlige når de kan se hvordan gjenstanden de kjøper bli produsert av håndverkere i eget verksted.

Viktig bidrag til næringsutvikling og kulturopplevelser i reiselivet

HÅNDLAGET skaper nye reiselivsopplevelser som det er stigende etterspørsel etter i dag: Autentiske opplevelser, kunnskap om kultur, natur og håndverkstradisjoner. Håndverksbedriftene tjener inn sitt eget driftsgrunnlag gjennom økt besøk og salg av håndverksprodukter. I Canada sier de at «an Économusée is a heritage that earns its keep» – dvs. en levende kulturarv som tjener inn til sin egen virksomhet uten offentlig driftsstøtte.

Et HÅNDLAGET-nettverk med entusiastiske og engasjerte kulturformidlere innen privat sektor bidrar med store verdier til norske lokalsamfunn og norsk kulturarv. HÅNDLAGET har blant annet vært en del av Norwegian Centres of Expertise (NCE) sin satsing på kompetanseheving, utvikling og samarbeid i fjord-Norge. Interessen for konseptet er stigende i Norden og Europa, og det er nå flere virksomheter fra hele landet som ønsker å ta del i et utvidet HÅNDLAGET-nettverk.