Samvirke

Betydningen av organisering for å sikre økt matproduksjon

 

Her finner du samvirkeressurser og opptak fra Norges Vels frokostmøte om organisering.

Verdens matvarefond melder at 2023 kan bli det første året på lenge, der verden ikke produserer nok mat. Regjeringens nye program, Landbruk for utvikling, peker på at Norge kan bruke samvirkemodellen som et virkemiddel til å fremme for økt matsikkerhet.

Norges Vel har vært sentral i arbeidet med å utvikle kunnskap og støtte opp under samvirker helt siden det første meierisamvirket ble etablert i 1856.

Nå opplever vi fornyet interesse for samvirker, både innen matsektoren og ellers.

Et landbrukssamvirke eies typisk av bøndene. Vi mener at når matprodusenter står sammen, er det det beste utgangspunktet for å sikre både matproduksjon og inntekt, sier Julie Nåvik Hval.

Hun er seniorrådgiver for samvirke i Norges Vel.


 

Når produsenter står sammen

Opptak av frokostmøte 29. mars 2023

  • Julie Nåvik Hval, seniorrådgiver samvirke, Norges Vel

  • Anne Beate Tvinnereim, utviklingsminister

  • Sesilia Jeremia, Country Manager, Norges Vels Tanzania Office

  • Ruth Haug, professor, Noragric/NMBU

  • Anne Skuterud, bonde, styreleder Felleskjøpet Agri og Norsk Landbrukssamvirke, medlem av Totalberedskapskommisjonen

  • Bodhild Fjelltveit, bonde og 2. nestleder i Bondelaget. Ansvarlig for Malawi-prosjektet

 

Cooperatives and Food Security

Dr. Sifa Chioyge, Head of Office, International Cooperative Alliance, Africa