Samvirke
Betydningen av organisering for å sikre økt matproduksjon
Her finner du samvirkeressurser og opptak fra Norges Vels frokostmøte om organisering.
Verdens matvarefond melder at 2023 kan bli det første året på lenge, der verden ikke produserer nok mat. Regjeringens nye program, Landbruk for utvikling, peker på at Norge kan bruke samvirkemodellen som et virkemiddel til å fremme for økt matsikkerhet.
Norges Vel har vært sentral i arbeidet med å utvikle kunnskap og støtte opp under samvirker helt siden det første meierisamvirket ble etablert i 1856.
Nå opplever vi fornyet interesse for samvirker, både innen matsektoren og ellers.
Et landbrukssamvirke eies typisk av bøndene. Vi mener at når matprodusenter står sammen, er det det beste utgangspunktet for å sikre både matproduksjon og inntekt, sier Julie Nåvik Hval.
Hun er seniorrådgiver for samvirke i Norges Vel.
Når produsenter står sammen
Opptak av frokostmøte 29. mars 2023
Julie Nåvik Hval, seniorrådgiver samvirke, Norges Vel
Anne Beate Tvinnereim, utviklingsminister
Sesilia Jeremia, Country Manager, Norges Vels Tanzania Office
Ruth Haug, professor, Noragric/NMBU
Anne Skuterud, bonde, styreleder Felleskjøpet Agri og Norsk Landbrukssamvirke, medlem av Totalberedskapskommisjonen
Bodhild Fjelltveit, bonde og 2. nestleder i Bondelaget. Ansvarlig for Malawi-prosjektet
Cooperatives and Food Security
Dr. Sifa Chioyge, Head of Office, International Cooperative Alliance, Africa