Reparerer jord med mikrober

Erik Nordgaard og Kamran Shalchian-Tabrizi i Smartsoil Biotech mottok hederlig omtale fra juryen til Norges Vels Gründerpris 2023

 
 

Skaper bedre jordhelse med DNA-teknologi og mikrobiota

Stor variasjon av gode mikrober i tarmen er viktig for god helse både hos dyr og mennesker. Ingen grunn til å bli overrasket over at det samme gjelder for sunn jord og sunne planterøtter. Erik og Kamran i Smartsoil Biotech har tatt jobben med å reparere utarmet og skadet jord ved hjelp av avansert DNA-teknologi, kunstig intelligens og mikrobiota.

 - Vår løsning er å kartlegge og anvende nyttige mikroorganismer i jord. Våre produkter og tjenester handler om biologien i jord, i kontrast til de siste tiårenes jordbruk hvor gjødsling, sprøyting og jordbearbeiding har vært dominerende, sier daglig leder Erik Norgaard i Smartsoil Biotech.

 Han forklarer at når mikrobiotaen (populasjon av bakterier, sopp og annet mikroliv) i jorda svekkes gjennom moderne jordbruk, får vi jord som ikke binder næringsstoffer, men tørker ut og forsvinner med vinden eller vaskes ut ved nedbør. Den kunstig tilførte næringen vaskes også ut og forringer vassdragene og havene rundt oss.

Smartsoil ønsker å tilføre landbruket to nye verktøy: DNA-baserte analyser av jordlevende mikrober og mikrobeblandinger som gjenskaper jordliv og bedret jordhelse.

En biologiprofessor og en kompost-pioner

Smartsoil Biotech AS ble etablert høsten 2020 av Erik Norgaard og Kamran Shalchian-Tabrizi. Kamran er professor i biologi ved Universitetet i Oslo og har lang erfaring innen internasjonal grunnforskning i mikrobiologi, genetikk og bioinformatikk. Erik er utdannet mikrobiolog fra samme universitet, og er en pioner innen jordliv og kompostering, godt kjent av alle i bransjen.

Erik har også lang erfaring fra anvendt FoU og har vært med å etablere flere ‘grønne bedrifter’ og arbeidsplasser, bl.a. Bioeffect AS (fremstilling av kitosan fra rekeskall), Norsk Jordforbedring AS (nå Grønn Vekst AS) som utnytter kompost til jordblandinger, Terramarine AS som utvikler avfallsbaserte organiske gjødsler og Hyperthermics AS som utnytter potensiale i hypertermofile mikroorganismer til fremstilling av energi og protein.

- Jeg kjente godt til Kamran sine tanker om viktigheten av et rikt sammensatt mikrobiom for jordlivet og plantekulturers ve og vel allerede for 10 – 12 år siden. For noen år siden krysset våre veier via mitt engasjement i et pilotprosjekt hos Lindum i Drammen, forteller Erik.

Møtet mellom de to førte til samtaler og utveksling av ideer som til sist meislet ut grunnlaget for Smartsoil Biotech.

- Vi er veldig glade for å ha rekruttert svært kompetente og engasjerte medarbeidere de siste årene. Nå er vi totalt åtte ansatte med bakgrunn fra blant annet molekylærbiologi, bioinformatikk, kunstig intelligens, plantefysiologi og bioteknologi, samt innovasjonsprosesser, markedsstrategi og produktutvikling, sier Erik.

 

Vekstforsøk i fytotron, et avansert anlegg for kontrollert plantedyrking, der plantenes vekstbetingelser styres elektronisk.

Vil redusere globale problemer i jordbruket

 - Vi ønsker å bidra til å redusere noen av de største globale problemene vi har i dag i jordbruket, sier styreleder Kamran Shalchian-Tabrizi og lister opp:   

  • To milliarder mennesker i både utviklede og underutviklede land lider av feilernæring – hidden hunger - forårsaket av mangel på sporstoffer.   

  • 24 prosent av verdens klimagassutslipp kommer fra landbruket.   

  • 40 prosent av alle avlingstap i landbruket skyldes sykdom som i hovedsak er forårsaket av mikroorganismer.

  • Områder rammet av alvorlig tørke er doblet de siste 40 årene. 

  • Avrenning av næringsstoffer til vann og vassdrag er et alvorlig og økende miljøproblem.   

  • Erosjon har forringet 24 prosent av produktivt land, noe som påvirker 1,5 milliarder mennesker.  

- Mikrober har fått svært lite oppmerksomhet i jordbruket, til tross for at planterøtter og jord har like stort behov for mikrober som tarmene i dyr og mennesker. Dette vil vi i Smartsoil gjøre noe med i samarbeid med landbruksnæringen, sier han.

 
 

Kartlegger mikrolivet i jord med DNA-teknologi

Smartsoil bruker DNA-teknologi, bioinformatikk og kunstig intelligens (KI) som verktøy for å kartlegge mikroliv i jord og planterøtter, for deretter å kunne gi en diagnose av jordas helsetilstand. De er i gang med å utvikle komposter med forutsigbare kvaliteter, både kjemiske, fysiske og biologiske. Vi velger å kalle våre komposter for Symbiotika. Målet er at Symbiotika vil fungere som en form for medisin for behandling av syk jord - på lik linje med terapi av tarmsykdom hos oss mennesker.

Disse fire epletrærne er dyrket i samme jord, eneste forskjellen er at de to til høyre har fått tilført kompost med masse liv i form av mikrober.

- Symbiotika er kompost-baserte produkter bestående av gjenvunnet grønt avfall og annet biologisk og uorganisk materiale. Kvaliteten og effekten sikres gjennom godt dokumenterte eksperimenter som foregår både ute i landbruket og i lukkede laboratorieforsøk. I framtiden vil vi skreddersy disse produktene slik at de i enda større grad kan få egenskaper som er tilpasset ulike planteslag, produksjonsmetoder og klimasoner, sier Erik.

Han forteller hvorfor jordlevende mikrober er nyttige for jordbruket og at Smartsoil sine produkter har egenskaper som kan løse flere problemer samtidig:

  • Gjør sporstoffer tilgengelig for planter, og bedrer vekstenes næringsverdi.   

  • Produserer "jordlim" som bidrar til å danne jordaggregater som hindrer erosjon og bygger matjorda.   

  • Fanger atmosfærisk karbon ved å lage stabile karbonforbindelser i jord.   

  • Gi mer forutsigbare avlinger som bedre tåler miljøstress.   

  • Utkonkurrere plantepatogene (skadelige) organismer og dermed redusere avlingstap.   

 
 

Smartsoil bruker DNA-teknologi, bioinformatikk og kunstig intelligens (KI) som verktøy for å kartlegge mikroliv i jord og planterøtter, for deretter å kunne gi en diagnose av jordas helsetilstand.

 
 

Kunstig intelligens gir bedre beslutningsgrunnlag

Smartsoil jobber tett sammen med flere grønne selskaper og miljøer, rådgivere i NLR og bønder, der de samarbeider for å bygge ny forståelse av jordhelse for et bærekraftig framtidig jordbruk og sikker matproduksjon.

- Med kunstig intelligens blir det mulig å integrere data fra andre deler av jordbruket sammen med data fra mikrobielle samfunn, slik at bønder og rådgivere får bedre grunnlag for beslutninger i en tid med store klimaendringer, sier Kamran.

Tilsynelatende friske vekster gir dårlige avlinger på grunn av dårlig jordhelse. Smartsoil bidrar med to nye verktøy til landbruket: DNA-baserte analyser av jordlevende mikrober og mikrobeblandinger som gjenskaper jordliv og bedret jordhelse.

Vil bidra til sirkulær økonomi

Smartsoil vil også bidra til sirkulær økonomi. I dag er det slik at matjord vaskes av produksjonsgrønnsaker legges brakk, og råvarer til verdifull kompost brennes som biodiesel og produserer CO2. Mens en altfor stor del av vårt matavfall og avfall fra næringsmiddelindustri og havbruk kastes og bidrar til forurensing. Med sine produkter og analysemetoder vil Smartsoil ta disse verdifulle resursene i bruk og sette de tilbake i karbonkretsløpet.   

- Våre innovasjoner vil gjøre jordbruket mer robust mot framtidige klimaendringer, ved å øke jordas kapasitet til å holde på vann, hindre erosjon, og gjøre plantene mer tolerante mot biotisk og abiotisk stress. Vi ønsker å bidra til mer forutsigbare avlinger i en framtid med store klimaendringer, sier Kamran.   

 

Norges Vels Gründerpris

Norges Vels Gründerpris skal premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Medaljen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.

Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.

Til årets gründerpris har vi sett etter gründere som tar arbeidet med jorda på alvor, og viser at det er rom for nytenkning og gründerskap også her. Jordforbedring, jordhelse og karbonbinding har vært sentrale stikkord, og gjerne i kombinasjon med teknologiske og digitale løsninger.

De tre finalistene:

  • Mathias Hoel / Woolero - Gratulerer med Gründerprisen

  • Steinar Wasmuth / Bioretur - Gratulerer med Hederlig omtale

  • Erik Nordgaard og Kamran Shalchian-Tabrizi / Smartsoil Biotech - Gratulerer med Hederlig omtale