14 Energilagring

Man er ikke garantert tilgang på energi fra fornybare energikilder når man trenger det, men fremskritt innen lagringsteknologier er i ferd med å bøte på denne svakheten ved uregulerbar energi.

Ved hjelp av energilagring kan energien gjøres tilgjengelig på tidspunkter hvor den trengs. Energilagring er noe de fleste av oss har allerede, men kanskje uten at vi tenker over det. Vi har nemlig et lite varmelager i form av varmtvannsberederen i boligen, og mange nordmenn har solceller med tilhørende batteri på hytta.

 

Energi kan lagres i mange former. De vanligste formene for energilagring er mekanisk energilagring, termisk energilagring, elektrisk energilagring og kjemisk energilagring. De ulike lagringsformene varierer i forhold til om de kan lagre energi i et kortere eller lengre tidsrom.

Mekanisk energilagring er utbredt i det norske energisystemet, hvor man lagrer store vannmasser i reguleringsmagasiner. I reguleringsmagasinene lagres energi ved å holde vann tilbake. Termisk energilagring er lagring av varme i akkumulatorer (varmtvannsakkumulatorer, dampakkumulatorer) eller i grunnen. Elektrisk energilagring skjer i akkumulatorer (batterier), og dette er en energilagringsform hvor man har sett betydelige teknologifremskritt de senere årene. Kjemisk energilagring skjer bl.a. ved dannelse av energirike, kjemiske forbindelser eller grunnstoffer, som hydrogen.

Viktige egenskaper

Viktige egenskaper ved et energilager er:

- mengden energi som kan lagres i et visst volum eller masse (energitettheten)
- hvor hurtig oppladingen/oppfyllingen kan foregå og hvor hurtig den kan utlades/tømmes
- energitapet ved opp- og utladingen og under selve lagringsperioden

Kilde: Store Norske Leksikon

Gjennom vårt arbeid med fornybar energi i landbruket, ser vi at mange norske bønder er nysgjerrige på hvilke muligheter energilagring og energistyring kan gi. Energilagring gjør altså energien tilgjengelig på tidspunkter hvor den trengs, mens styring handler om å bruke strømmen på en smart måte.

Vi har derfor laget en egen side som handler om nettopp dette. Artiklene på siden forteller om tidlige erfaringer med lagring og styring av energi på norske gårdsbruk. Du finner siden her.

 
Anne Tollerud