5 Strømkostnader og salg av strøm

VEILEDER I FORNYBAR ENERGI FOR LANDBRUKET
5 - Strømkostnader og salg av strøm

Når du vurderer egen produksjon av strøm eller varme på gården, så er det som regel kostnaden ved å kjøpe strøm fra kraftnettet det er relevant å se på for å vurdere økonomien i et prosjekt.

Figuren nedenfor viser utviklingen i elektrisitetspris, nettleie, avgifter og strømstøtte for husholdninger (øre/kWh) siden 2012.

Du kan lese mer om dette temaet på Statistisk sentralbyrå sin hjemmeside

Elektrisitetspris, nettleie, avgifter og strømstøtte for husholdninger. Øre/kWh. Kilde: SSB

Fremtidige strømkostnader

Fremtidige strømkostnader er et viktig element for hvordan økonomien i en fornybar-investering blir seende ut, men det er en utfordrende øvelse å skulle spå denne utviklingen. Hvis du ønsker å lese mer om dette temaet, kan du for eksempel se på analysene i følgende rapporter:

Nettleie

Når du kjøper elektrisitet fra nettet, betaler man (naturlig nok) for selve strømmen, men også for nettleie. Nettleie er betaling for at strømmen du bruker skal transporteres til deg. I tillegg kommer statlige avgifter, som består av avgift på elektrisk kraft, merverdiavgift og bidrag til energifondet Enova.  

Strømforbruket ditt kjøper du fra strømleverandøren du har valgt, mens nettleien betales til nettselskapet som eier strømnettet der du bor. Det er ikke mulig å bytte nettleverandør slik man kan med strømleverandøren, da det finnes kun én nettleverandør innenfor hvert geografiske område. 

Det er nettselskapene som fastsetter nettleien, men Reguleringsmyndigheten for energi (RME) i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir en årlig inntektsramme som nettselskapene må holde seg under - dette begrenser dermed hvor mye nettleie som kan faktureres kundene. For å finne ut hvordan din nettleie er, må du kontakte ditt nettselskap.  

Salg av overskuddsstrøm

Når du produserer energi på gården og bruker denne selv, unngår du å kjøpe tilsvarende energimengde fra strømnettet, og sparer da deler av nettleien (energileddet) og avgifter i tillegg til strømkostnaden. Salg av overskuddsstrøm til strømnettet, gir som regel bare spotpris (pluss eventuelt påslag for bidrag til redusert nettap).

Noen strømselskaper betaler riktignok mer enn spotpris, men da som regel med visse begrensninger – dette må du sette deg inn i. Man kan heller ikke basere en lønnsomhetsberegning på å få en slik pris i hele levetiden til fornybaranlegget. Det er ingen garantier, og avtalene til kraftleverandørene endres kontinuerlig. 

Les mer om salg av overskuddsstrøm i kapittelet om Rammevilkår (plusskundeordningen).

 
Anne Tollerud