Praktisering av agroøkologiske prinsipper i Mosambik gir gode resultater

På denne åkeren er det samplanting av peanøtter, cassava og mais.

Småskalabønder i Nampula står overfor betydelige utfordringer i å produsere nok mat til å mette sine familier og skape inntekt fra gårdene sine. Lavt fruktbarhet i jord og klimaendringer, sammen med svært begrenset tilgang til mekanisering av tunge oppgaver og innsatsfaktorer, fører til lave avlinger og begrenset inntekt for bøndene. Norges Vel sitt Norad-finansierte prosjekt bruker agroøkologiske prinsipper som gir bønder muligheten til å løse disse problemene selv.

Agroøkologi er en tilnærming til jordbruk som vektlegger å jobbe med naturen i stedet for å motarbeide den, fremme biodiversitet og gi småskalaprodusenter økt handlingsfrihet. Prosjektet i Nampula er basert på “bonde-til-bonde” metodikken i agroøkologi, som innebærer å gi småskalabønder opplæring til å bli trenere, slik at de kan utvikle og videreføre sin kunnskap og ferdigheter til andre bønder i deres lokalsamfunn.

Prosjektet bistår trenerne å etablere demonstasjonsområder i sine lokalsamfunn hvor de praktiserer blant annet samdyrking, grønn gjødsel, biologisk jorddekke, kompostering og frøbevaring, for å vise fordelene disse metodene gir. Demonstrasjonsområdene har også blitt steder hvor bønder eksperimenterer med nye teknikker som kommer fra en kombinasjon av deres lokale kunnskap og forståelsen av prinsippene som agroøkologi promoterer. Prosjektet fokuserer på dyrking av matvekster som cassava, mais, bønner, peanøtter osv.

Bøndene som er involvert i prosjektet rapporterer om økt produksjon og reduserte produksjonskostnader, og de observerer forbedringer i jordfruktbarheten. Bønder har ikke bare klart å mate sine egne husstander med en mer variert diett, men de har også produsert et overskudd som de har solgt på lokale markeder og dermed økt inntekt for å forbedre sine levekår. Som et resultat har mange bønder kunnet investere i utdanning for barna sine og oppgradering av huset sitt.

Involvering og organisering av bøndene

Ved å involvere småskalabøndene i prosjektplanleggingen og gi de støtte og handlekraft til å tilpasse sin jordbrukspraksis, er de i stand til å øke avlingene sine ved å bruke ressursene de har tilgjengelig. Ved å organisere seg i grupper og samle sine besparelser, har de kunnet investere i forbedrede frøvarianter og enkle landbruksverktøy. 

Ved å gi småskala bønder mulighet til å tilpasse sine egne naturbaserte jordbrukspraksiser, forventes prosjektet å ha en varig innvirkning på tilpasningsevne til bøndene i Nampula. De er ikke avhengige av dyre innsatsfaktorer med svingende priser eller aktører som pusher kortsiktige løsninger. Prosjektet har bidratt til økt matsikkerhet og inntekt for bønder i regionen, samtidig som det viser potensialet til agroøkologi som en løsning på utfordringene som småskala bønder står overfor. 

Åkeren til venstre er med i prosjektet. Her har en agroøkologisk bonde brukt ugresset som jorddekke og samplantet peanøtter med cassava. Bonden til høyre har fjernet og brent det organiske materialet og kun plantet cassava.