Et år for framtiden

2024 har vært et år preget av framdrift, fornyelse og forankring – i både strategi og samfunnsoppdrag. Med tydelige veivalg og økt gjennomslag, har Norges Vel styrket sin rolle som pådriver for et mer bærekraftig og rettferdig matsystem, nasjonalt og internasjonalt.

Med ny strategi og kommunikasjonsplattform på plass, har vi tydeliggjort hvem vi er, hva vi står for, og hvilken verdi vi skaper – for mennesker, natur og samfunn. Dette har gjort oss i stand til å engasjere bredere, samarbeide smartere og levere sterkere resultater i en tid preget av både uro og muligheter.

Hellerud gård – kunnskapsarena for bærekraft

Våningshuset ligger midt i hjertet av Hellerud Gård.

En av de store satsingene i 2024 har vært videreutviklingen av Hellerud gård. Restaureringen av det historiske Våningshuset markerer starten på et nytt kapittel: Et møtested for inspirasjon, formidling og samarbeid med fokus på bærekraftig matproduksjon. Stedet, som også har fått navnet Våningshuset, blir til i samarbeid med den globale mataktøren Sodexo og ligger i selve hjertet av Hellerud gård.

Les mer om det spennende samarbeidet om Våningshuset

I hagen nedenfor Våningshuset har et annet samarbeidsprosjekt tatt form i løpet av 2024. Gjennom prosjektet «Norske frø til unge ganer» er det etablert en demonstrasjonshage for grønnsaker og spiselige vekster, og bygget et utekjøkken til bruk i undervisning og demonstrasjoner. Prosjektet er finansiert av Sparebankstiftelsen, og gjennomføres i samarbeid med blant annet Natur videregående skole og Norsk restaurantskole.

Norsk restaurantskole bidro under åpnngen av utekjøkkenet i september.

2024 har vært et år der Norges Vel gjennom ulike prosjekter har lagt grunnlaget for å ta en nasjonal posisjon for praktisk kunnskapsutvikling innen jord- og plantehelse. Med en ny reguleringsplan for gården på plass, som blant annet legger vekt på å samle flere aktører innen matproduksjon og grønne næringer på gården, fortsetter arbeidet med å utvikle Hellerud gård de neste årene.

Internasjonalt samarbeid – lokale ringvirkninger

Internasjonalt har vi i 2024 forsterket vår innsats gjennom en ny og mer omfattende rammeavtale med Norad. Hovedmålet til dette femårige programmet er å styrke matsikkerheten for mer enn en million forbrukere i Tanzania, Mosambik og Madagaskar ved å øke småskala matprodusenters produksjon, produktivitet, markedstilgang og klimatilpasning, med et fokus på kvinner.

AflaLivre-fabrikken bidrar til matsikkerhet og markedsmuligheter.

Til tross for betydelig politisk uro i Mosambik har vi opprettholdt både fremdrift og lokal forankring i våre utviklingsprosjekter. Et viktig resultat er ferdigstillelsen av AflaLivre-fabrikken, som produserer AflaSafe – et organisk plantevernmiddel som reduserer forekomsten av helseskadelige aflatoksiner i basismatvarer som peanøtter, mais og kassava. Den økende interessen for både AflaSafe og lokalproduserte peanøtter, både fra naboland og europeiske markeder, viser hvordan våre løsninger bidrar konkret til bedre matsikkerhet og gir nye muligheter for markedsutvikling på tvers av landegrenser.

Til tross for betydelig politisk uro i Mosambik har vi sikret fremdrift og lokal forankring i prosjektene.

Anerkjent som tareklynge

Opptaket til klyngeprogrammet ble offentliggjort hos Innovasjon Norge 26. september. Foto: Tom Hansen/Innovasjon Norge

En annen milepæl i 2024 var at tareklyngen Norwegian Seaweed Cluster offisielt fikk status som nasjonal innovasjonsklynge av Innovasjon Norge. Norges Vel har hatt et langvarig engasjement i arbeidet med å etablere og samle et miljø for tare til mat i Norge, og når nesten 80 aktører nå er samlet i en nasjonal innovasjonsklynge er det en anerkjennelse av både næringen og vår rolle i utviklingen av den blå bioøkonimien. Norges Vel har en sentral rolle i å drive den nye klyngen videre.

Gründerskap og fremtidens grønne entreprenører

Den nye strategien trekker fram gründerskap som et viktig satsingsområde for Norges Vel. Aktiviteten rundt Norges Vels Gründerpris er betydelig økt gjennom de siste årene, og for trede året på rad ble det i 2024 gjennomført et eget arrangement i forbindelse med prisutdelingen. For andre året på rad ble arrangementet gjennomført under navnet Gründerkraft, med svært gode tilbakemeldinger fra både deltakere og bidragsytere.

Vi har også lansert piloten Fremtidens grønne entreprenører – et program som gir unge på naturbruksskoler kompetanse til å skape verdier gjennom bærekraftige forretningsmodeller.

Økt medlemsengasjement

Som medlemsorganisasjon har vi til enhver tid kontakt og samarbeidsrelasjoner med flere av våre organisasjonsmedlemmer. I takt med økt tydelighet, synlighet og kommunikasjon opplever vi også økt interesse fra både godt etablerte og nye medlemmer. I 2024 startet vi en tettere dialog med medlemmene rundt vår nye strategi og retning, et arbeid som vil bli tett fulgt opp videre.

Alt i alt: På tross av utfordrende og turbulente tider rundt oss, opplever vi som organisasjon å se muligheter, håp og framtidstro. Våre områder oppleves som stadig mer aktuelle, og igjen har Norges Vel klart å redefinere vårt samfunnsoppdrag til å være i tiden.  

Vårt samfunnsoppdrag

Norges Vels samfunnsoppdrag er å styrke nasjonal og internasjonal matsikkerhet gjennom å fremme et bærekraftig matsystem.

Dette inkluderer aktiv deltakelse i næringsutvikling og gründerskap for lokal verdiskaping. Ved å integrere prinsipper for bevaring av naturmangfold, håndtering av klimautfordringer og gode samarbeidsløsninger jobber vi for livskraftige lokalsamfunn som er robuste og inkluderende.

Anne Tollerud