Helsprøtt gründerskap

ølsprøtt7.jpg

Er du både baker og ølbrygger kan det fort dukke opp spennende ideer. Trønderen Lars Utseth ville bruke masken etter ølbryggingen til noe fornuftig og kom opp med produktet Ølsprøtt – en ny type snaks. Med bedriften Attåtnæring var han en av finalistene til Norges Vels Gründerpris for 2020 og fikk juryens utnevnelse “Hederlig omtale”.

Ølsprøtt ble først lansert på Trøndersk matfestival i 2016. Siden den gang har det gått slag i slag for Utseth som nå har utviklet produktet sitt i to smaker og som er å finne i alle Remabutikkene i Midt-Norge, samt flere butikker i Nord-Norge og på Nordvestlandet. 

– Juryen har ikke hatt en lett jobb. I år var det det flere svært gode kandidater til prisen innenfor temaet fremtidens proteiner til mat, sier Øyvind Ørbeck Sørheim, som leder Det Kongelige Selskap for Norges Vel. 

Juryen trekker særlig frem gründerens morsomme og nyskapende gründerånd, les deres begrunnelse nederst i artikkelen

– Vi lette etter gründere med potensial for å lykkes gjennom det grønne skiftet for å bli en del av den bærekraftige matproduksjonen i 2050. Utseth og produktet Ølsprøtt er et bevis på dette der gründeren tar i bruk en råvare som normalt hadde blitt kastet eller i beste fall gått til dyrefôr, sier Ørbeck Sørheim. 

Eksperiment på kjøkkenbenken

Lars er en sindig trønder, baker og konditor av yrke, med mange års bakeridrift bak seg. Når vi spør hvordan han kom på ideen om Ølsprøtt svarer han at «det startet med øl da…». Eller med avfall fra ølproduksjonen er det kanskje mer riktig å si.

–Det blir en del mask fra denne ølproduksjonen, og den synes jeg det var litt leit å bare kaste. Så da begynte vi å eksperimentere litt på kjøkkenet. Vi holdt vel på i ett års tid med ulik type mask i ulike former før vi kom frem til Ølsprøtt, forteller Lars.

–Det var en morsom opplevelse å testlansere Ølsprøtt på den Trønderske matfestivalen i 2016. Vi hadde fått god omtale i Adresseavisa i forveien og solgte unna 3 000 bokser på to dager.

Attåtnæring

Da skjønte Lars Utseth at han var inne på noe og at tiden var inne til å formalisere aktiviteten i et eget selskap. I og med at han fortsatt driver bakeridriften fikk det nye firmaet det beskrivende navnet Attåtnæring. Da startet innsalgsjobben til ulike dagligvarekjeder og kom raskt inn med testsalg i to lokale Rema-butikker.

–Med testsalget vokste det raskt i begynnelsen og vi flyttet produksjonen til et bakeri i Kristiansund som hadde ledig kapasitet. De hadde også tro på produktet og ble med på eiersiden.

Siden har det gått slag i slag. Fra 2017 var produktet å finne i alle Remabutikkene i Midt-Norge, omtrent 60 butikker i tallet. Rema har også valgt å ta inn Ølsprøtt i butikker i Nord-Norge og på Nordvestlandet.

–Vi har foreløpig ikke produsert for lager. Alt vi produserer går rett ut og vi har forsøkt å holde litt igjen når det gjelder å ikke produsere mer enn vi har salg for. Nå har vi åpnet opp for andre enn Rema og ruller ut testsalg både i deler av Coop og Bunnpris, forteller Lars.

Eksport

ølsprøtt1.jpg

I dag finnes Ølsprøtt i to smaker, en med salt og en med ramsløk. Disse smakene har blitt godt mottatt av markedet. Nå planlegges det for flere smaksvarianter, men også her i et sindig tempo som ikke ødelegger for de produktene som allerede er omfavnet av kundene.

I dag har firmaet Attåtnæring fem medeiere og spennende planer for eksport lurer i horisonten. I skrivende stund har Attåtnæring inngått en avtale med en tysk importør, som vil bety mye for det videre potensialet til den (foreløpig) lille trønderbedriften.

Å være gründer byr også på mange utfordringer og lærdommer.

–Jeg har blant annet lært at det å være grunder i hovedsak handler om tålmodighet og alt tar mye lengre tid enn du først tenker. Og så er man avhengig av en støttende familie når det blåser som verst, avslutter Lars Utseth i Attåtnæring.

Norges Vels Gründerpris

Norges Vels Gründerpris skal premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Prisen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.

Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.

Fra og med 2020 lyses prisen ut med et eget tema. I 2020 er temaet for prisen «Fremtidens proteiner til mat».

Hederlig omtale - Juryens begrunnelse

Juryen utnevner gründer Lars Utseth med bedriften Attåtnæring til hederlig omtale. 

Bedriften Attåtnæring bruker mask fra ølproduksjon til å lage snacks, foreløpig i to varianter; Ølsprøtt original eller med ramsløk. De leverer til ca 200 Rema 1 000 butikker og satser globalt mot Tyskland. Ambisjonen er å ta i bruk uutnyttede ressurser som finnes rundt oss lokalt og utvikle og selge produkter med mersmak. Produktet Ølsprøtt er et bevis på dette der gründeren tar i bruk en råvare som normalt hadde blitt kastet eller i beste fall gått til dyrefôr. 

Juryen trekker særlig frem gründerens morsomme og nyskapende gründerånd og hans realistiske ambisjon i forhold til det markedet Attåtnæring skal inn i. Bedriften har på relativt kort tid klart å markere seg og etablere et kommersielt marked både nasjonalt og internasjonalt. 

Les mer om Gründerprisen og hvem som har sittet i juryen


Banner.jpg

Vinneren av Norges Vels Gründerpris annonseres som en del av Mat 2050. Dette er en temaserie gjennom høsten og vinteren der vi følger temaet bærekraftig matproduksjon og fremtidens proteiner til mat. Alt innhold i Mat 2050 publiseres i en egen Facebookgruppe som du kan bli med i.

Leif-Arne Kristiansen