Solceller og batteri på setra – slik gikk det

Mange ville være med på den ofisielle åpningen av Ustuvollen som fossilfri seter

Mange ville være med på den ofisielle åpningen av Ustuvollen som fossilfri seter

I sommer gikk startskuddet for fossilfri drift på setra til Hanne Østgaard Tingstad og Erling Tingstad. Med solceller og ny batteriløsning på plass skulle kyrne melkes på fornybar kraft. Men med dårligste juli måned på flere tiår rent værmessig – hvordan gikk det nå egentlig?

Ustuvollen ligger idyllisk til ved Setersjøen i Dalsbygda i Os i Østerdalen. Her har Østgaardingene hatt setra i mange hundre år. I dag er det Hanne Østgaard Tingstad og Erling Tingstad som driver gården i Dalsbygda og seteren med 25 – 30 melkekyr.

Solceller og batteripakke EnergiPluss ovenfra.jpg

Fakta om anlegget

Anlegget er bygget inn i en container med batterier, elektronikk og styresystemer.  Det er montert 72 solcellepaneler på taket.

  • Litiumbatterier 48kWh

  • DC konvertere

  • AC Hybrid invertere, for 1 fas og 3 fas

  • Styringssystemer

  • Fjernovervåkning/ styring ved hjelp av PC eller app på telefonen

  • Nødstrømsaggregat

Strømmen som produseres i solcellene blir brukt til å dekke forbruket på setra. Når solcellene produserer mer enn hva det er behov for, blir denne strømmen lagret i batteriet. Denne sommeren gikk ca. 3000 kWh inn på batteriet fra solcellene.

Oppkobling av nødstrømsaggregat (stille bensinaggregat fra Honda – EU70 IS) skjer automatisk dersom solcellene og batteriet ikke kan tilføre nok energi til behovene på setra, for eksempel ved dårlig vær over lang tid.

I løpet av første driftssesong på setra anslås det at aggregatet brukte rundt 100 liter med bensin for å hjelpe til med å lade batteriet – ref. en svært dårlig juli måned. I tidligere år når det ble brukt traktoraggregat, lå forbruket av diesel på rundt 1 200 liter hver sommer.

Les mer om prosjektet her

Ny teknologi møter gammel driftsform

Ekteparet er opptatt av å kunne gi et bidrag til bærekraftige løsninger i landbruket. Tidligere var det traktoren som drev aggregatet som stod for strømproduksjonen på setra, men i samarbeid med EnergiPluss AS fikk de i løpet av 2019/2020 på plass et kombinert anlegg bestående av solceller og batteri. Målsetningen er at anlegget skal sørge for at setra blir forsynt med nok fornybar energi til å drive melkemaskin, melketank, varmtvannstanker og seterhus.

Verste juli på flere tiår

Anlegget til Tingstad er en pilot hvor flere utfordrende aspekter skal testes og løses. Et av områdene det knyttet seg spesielt stor spenning til, var hvor driftssikker løsningen ville være under forskjellige værforhold, og i hvilken grad backup-løsningen – et stille bensinaggregat fra Honda (EU70 IS) - måtte bli brukt. Og nettopp dette spørsmålet fikk man i stor grad svar på allerede i løpet av anleggets første driftssesong på setra. Sommeren 2020 disket nemlig værgudene opp med en uvanlig grå og kald juli måned – faktisk verste juli-måned på flere tiår på Østlandet, mens august ble betraktelig bedre.

Teknisk sett har dette gått over all forventing

Daglig leder i EnergiPluss, Ole Petter Hansæl, forklarer:

- Teknisk sett har dette gått over all forventning. Anlegget har fungert helt etter planen, og vi har ikke ligget våken om natta og bekymret oss for å si det sånn. Når det gjelder juli måned, så var dette en usedvanlig dårlig måned med mye gråvær, og nødstrømsaggregatet måtte derfor til pers flere ganger for å hjelpe til med å lade opp batteriet. I august derimot, som var en mer ‘normal’ sommermåned, kjørte dette aggregatet bare en gang.

Vil utvide anlegget for mer robust løsning

Forbruket på setra er rundt 30 kWh i døgnet. Det som krever mest strøm er varmtvannet til vask av melkeanlegget. Energipluss har regnet litt på saken, og kommet frem til at dersom solcelleanlegget hadde vært 40 % større, ville man klart å dekke strømbehovet på setra selv under den typen forhold som man hadde i juli. Erling og Hanne har kommet frem til at de ønsker å utvide solcelleanlegget for å få en enda mer ‘robust’ løsning med tanke på mange gråværsdager på rad.

Mindre arbeidskrevende og stillegående løsning

Men hva var egentlig den største forskjellen for ekteparet etter at det nye anlegget kom på plass?

-  Det er to ting, sier Erling. – Det ene er stillheten vi har opplevd denne sommeren uten traktorduring i bakgrunnen, og det andre er muligheten til å holde på med andre ting enn å passe på at traktoren går riktig hele tiden. Med traktoren måtte vi jo passe på at det var kjøling på den og at det var nok diesel, og i tillegg måtte olja sjekkes jevnlig, sier han.

Batteriet skal gjøre nytte på gården

Containeren med batterier, elektronikk og styresystemer fraktes hjem til gården til Tingstad mellom driftssesongene på setra. På gården vil batteriet bli tilkoblet strømnettet, og her skal det bidra til å redusere effekttopper i strømforbruket, utnytte variasjoner i strømprisen og fungere som nødstrømsløsning. Planen er at det skal utvikles et intelligent styringssystem for batterienheten i løpet av den nærmeste fremtiden.

Følger prosjektet for kunnskap og erfaring

Seterdrift anses av mange som en spesielt verdifull del av norsk jordbruk som det er ønskelig å opprettholde og helst styrke. En av utfordringene som seterbrukere står overfor, er tilgang på bærekraftige og stabile løsninger for energiforsyning på setra. En løsning kan være solceller med batteriløsning, slik Hanne Østgaard Tingstad og Erling Tingstad har gjort på Ustuvollen.

Ragnhild Bjelland-Hanley fra Norges Vel stod for den offisielle åpingen av fossilfri seter sommeren 2020

Ragnhild Bjelland-Hanley fra Norges Vel stod for den offisielle åpingen av fossilfri seter sommeren 2020

Norges Vel skal følge med på hvordan anlegget fungerer over en periode på to driftssesonger på setra, og bidra til å spre kunnskap og erfaringer til relevante målgrupper.

Prosjektet støttes av Fylkesmannen i Innlandet, og informasjon fra prosjektet vil også deles av våre samarbeidspartnere Norsk seterkultur, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Bondelag, Klimasmart Landbruk Østfold og Norsk Landbruksrådgiving. Innovasjon Norge og Fylkesmannen i Innlandet har bidratt økonomisk til det tekniske anlegget.

 

Anne TollerudFornybart