Fossilfri seterdrift

Foto: Siv Beate Eggen

Foto: Siv Beate Eggen

I Østerdalen har gårdbrukerne Hanne Østgaard Tingstad og Erling Tingstad lagt til rette for at setra deres skal bli selvforsynt med fornybar energi. Norges Vel skal følge pilotanlegget og vil dele kunnskap og erfaringer for å øke interessen for bruk av fossilfrie alternativer.

Seterdrift anses av mange som en spesielt verdifull del av norsk jordbruk som det er ønskelig å opprettholde og helst styrke. En av utfordringene som seterbrukere står overfor, er tilgang på bærekraftige og stabile løsninger for energiforsyning på setra. På ei seter i Os i Østerdalen har eierne nylig fått installert solceller med en batteriløsning. Norges Vel skal følge med på hvordan anlegget fungerer over en periode på to driftssesonger på setra, og bidra til å spre kunnskap og erfaringer til relevante målgrupper. Prosjektet støttes av Fylkesmannen i Innlandet.

Utfordring å ikke være tilkoblet strømnettet

Seterdrifta representerer en viktig del av norsk kulturarv, god bruk av utmarksbeiteressurser og kulturlandskapspleie. Men antall gårdsbruk med seterdrift har gått drastisk ned de siste tiårene, og for å unngå at dette blir en driftsform som går tapt, må det tas grep. Det er rundt 1000 aktive setre i Norge i dag.

Utredningsmiljøet AgriAnalyse gjennomførte i 2019 en spørreundersøkelse blant alle landets seterbrukere. Svarandelen var på nesten 60 prosent. Et av funnene fra undersøkelsen, er at halvparten av respondentene driver på seter som ikke er tilknyttet strømnettet. Det er færrest som er tilkoblet i Nord-Østerdal. Av seterbrukerne som ikke er tilkoblet strømnettet, oppga mange (nesten halvparten), at dette er en større utfordring.

Tilkobling til strømnettet er som regel ikke et alternativ

De aller fleste av setrene som ikke er tilkoblet strømnettet benytter dieselaggregat til nødvendig strømproduksjon, noe som verken er billig eller klimavennlig. I tillegg er det et hinder for setre som driver med tilleggsnæringer på setra og bl.a. tar imot besøkende – disse kan ikke oppnå å bli sertifisert Norsk Økoturisme-bedrift.  

Tilkobling til strømnettet er som regel ikke et alternativ, enten fordi setra ligger for langt unna nettet eller fordi en tilkobling medfører en svært stor engangsutgift for bonden. Men vi begynner nå å se konturene av bærekraftige alternative løsninger som kan passe for et større antall setre. Særlig utviklingen innen solenergi og batteriteknologi er lovende – her har man sett store fremskritt de senere årene i form av bedre teknologier og lavere kostnader.  

Spennende og fossilfri løsning i Østerdalen

Ustuvollen fossilfri seter ovenfra pa apningsdagen

Dersom seterdrifta skal opprettholdes i et visst omfang, må det tas grep. Et av tiltakene som AgriAnalyse foreslår, er å støtte opp om utviklingen av tekniske løsninger for moderne seterdrift, som for eksempel fossilfri lokal strømproduksjon med batteri. En slik løsning har nylig blitt etablert på ei seter i Os kommune i Østerdalen, hvor gårdbrukerne Erling Tingstad og Hanne Østgaard Tingstad har inngått et samarbeid med den lokale aktøren EnergiPluss om leveranse av et kombinert anlegg bestående av solceller og batteri. Den tekniske løsningen støttes av Innovasjon Norge. Målsetningen er at anlegget skal sørge for at setra blir selvforsynt med fornybar energi.

Erling Tingstad og batteripakke

Batteriet – som kommer som en containerløsning – skal fraktes hjem til gården til Tingstad mellom driftssesongene på setra. På gården vil batteriet bli tilkoblet strømnettet. Det finnes flere måter som et batteri kan gjøre nytte for seg, men på gården til Tingstad er det spesifikt tre bruksområder det er snakk om:

  • redusere effekttopper i strømforbruket (også kalt peak-shaving), hvilket er kostnadsbesparende dersom man betaler for bruk av effekt

  • utnytte variasjoner i strømprisen, dvs. at batteriet lader seg opp når strømprisen er lav, og forsyner gården med strøm når strømprisen er høy

  • fungere som nødstrømsløsning, og dermed redusere behovet for dieselaggregater

Utover den viktige funksjonen som batteriet vil spille på setra for å gjøre drifta der fossilfri, vil det altså i tillegg ha nytteaspekter på gården til Tingstad, og slik gi ytterligere verdi.

Anlegget til Tingstad er en pilot hvor flere utfordrende aspekter skal testes og løses. Et offgrid-anlegg på denne størrelsen i denne sektoren byr på andre tekniske utfordringer enn løsninger som er rettet mot for eksempel privathyttemarkedet. Noe er allerede løst, som ombyggingen av det importerte batteriet for at det skal kunne virke koblet opp mot det særegne norske strømnettet (Norge har hovedsakelig et såkalt IT-nett, i motsetning til nesten hele resten av verden som har TN-nett), mens andre tekniske utfordringer, som for eksempel å utvikle et intelligent styringssystem for batterienheten, vil bli jobbet med i løpet av prosjektperioden.

I tillegg kommer utfordringer av en mer praktisk og driftsmessig art – både forutsette og uforutsette. Det er for eksempel spenning knyttet opp mot hvor driftssikker løsningen vil være under forskjellige værforhold, og i hvilken grad backup-løsninger vil måtte bli brukt.

Bred deling av erfaringer og kunnskap

Norges Vel ønsker å legge til rette for at erfaringer og kunnskap opparbeidet i den enkeltstående piloten i Østerdalen oppnår spredning utover det umiddelbare lokalmiljøet hvor piloten finner sted.

Vi har fått med oss flere samarbeidspartnere for å sørge for dette. Gjennom kunnskapsdeling og bevisstgjøring, kan vi være med på å gi et bidrag til omlegging til fossilfri seterdrift, samt fossilfrie løsninger i andre relevante markeder, som deler av hyttemarkedet. I løpet av prosjektperioden vil Norges Vel gjennomføre diverse informasjonsaktiviteter, som å dele oppdateringer om løsningen på vår hjemmeside og i sosiale medier.

I løpet av prosjektet blir det mulig å få omvisning og presentasjon hos Tingstad

Våre samarbeidspartnere i prosjektet, Norsk seterkultur, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Bondelag, Klimasmart Landbruk Østfold og Norsk Landbruksrådgiving, vil også spre informasjon via egne kanaler. Det vil i tillegg gjennomføres arrangementer som en workshop for relevante aktører innen landbruks- og fornybarbransjen og en dag på setra hvor interesserte gårdbrukere får anledning til å få en omvisning og presentasjon av løsningen hos Tingstad.

Hovedmålgruppen for kunnskapen og erfaringene fra dette prosjektet, er gårdbrukere med seter som ikke er tilknyttet strømnettet. Informasjon fra denne piloten er likevel også svært relevant for andre grupper, som gårdbrukere med interesse for bruk av fornybare energikilder og lagringsteknologi på egen gård, rådgivere i landbrukssektoren som ønsker å kunne tilby oppdatert rådgivning til sine kunder, og DNT. Enkelte elementer fra prosjektet, som for eksempel erfaringer med bruk av batteriet når det er tilkoblet strømnettet på gården - særlig erfaringer med et eventuelt nyutviklet intelligent styringssystem, vil være av interesse for et langt bredere teknologi- og fornybarmiljø.

Tingstad solceller på tak

Hvorfor fossilfri seterdrift?

- Det er et bidrag til at landbruket blir en enda mer klimavennlig næring.

- På sikt vil det kunne bedre lønnsomheten i seterdrifta. I dag er situasjonen slik at diesel, vedlikehold og fornyelse av dieselaggregat er en betydelig driftsutgift. Gitt et fokus på, og kontinuerlig arbeid med, å utvikle egnete fornybare offgrid-løsninger, vil vi etter hvert kunne få på plass mer lønnsomme alternativer enn dieselaggregater.

- Det er et bidrag til en bærekraftig modernisering av seterdrifta som kan gjøre det mer attraktivt for neste generasjon å videreføre slik drift, eller til og med starte opp med seterdrift.

- Opplevelsesbasert reiseliv med fokus på bærekraft er i vekst. For de som driver med turisme på setra, så vil fossilfri seterdrift kunne være et viktig markedsføringsaspekt.

Bildet viser solcellepanelene på taket til Tingstads seter