Landbruket og matnæringen har ikke bare ansvaret for å sikre forbrukerne trygg og variert kvalitetsmat, men bør også være en spydspiss for en mer klimavennlig produksjon.
Les mer– Vi trenger et Norfund for små- og mellomstore bedrifter. Dette var budskapet fra Norges Vel til Stortingets utenriks- og forsvarskomité da de hadde høring om regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020.
Les merDenne uka lanserte regjeringens sin handlingsplan for bærekraftige matsystemer internasjonalt på FNs generalforsamling. Hvordan kan den få maksimal effekt?
Les mer- Finansiering og organisering av småbønder i lønnsomme bondeeide kooperativer vil bidra til både bekjempelse av sult og klimavennlig matproduksjon. Norske NGOer kan være en nyttig partner i strategiske samarbeid mellom norske og lokale bedrifter, der målet er å skape anstendig arbeid og økonomisk vekst lokalt, men også norsk verdiskaping, sier Reinaart Pretorius som er utviklingssjef utland i Norges Vel.
Les merPå det første felles kommunestyremøte for Voss og Granvin var Alexander Solstad Ringheim invitert til å holde et innlegg om larvebedriften Invertapro. Som en overraskelse fikk han overrakt Norges Vels Gründerpris for 2019.
Les merEkebergutstillingen i 1959 ble en stor inspirasjon for utviklingen av landbruket i Norge. Anslagsvis hver fjerde nordmann var innom utstillingen som ble arrangert av Norges Vel på anmodning fra Landbruksdepartementet.
Les merDen etterlengtede handlingsplanen for bærekraftige matsystemer i norsk utenriks- og utviklingspolitikk 2019-2023 «Mat, mennesker og miljø», ble på entusiastisk vis lansert av fem statsråder fredag 21. juni.
Les merNorsk Bruksgenbank SA mottar over 3,5 millioner kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Midlene skal bidra til å ta i bruk og bevare eldre nordiske grønnsaker og kornsorter, og øke bevisstheten for norsk plantearv blant barn og unge.
Les merLørdag 1. juni ble det nye économuséet Tingvollost offisielt åpnet. - Det ble feiret med kuslepp og konsert med Frode Alnæs, forteller daglig leder Solvor Waagen. Osteprodusenten er viden kjent for å lage verdens beste ost.
Les merKlimavennlig landbruk og bonden som energiprodusent er engasjerende og interessant tema. Det kom over 50 på frokostmøtet som Norges Vel holdt i samarbeid med Klimasmart Landbruk Østfold og COBEN. Her finner du presentasjonene og en lenke til facebook der du kan se foredragene.
Les merKvinner står som oftest for matproduksjonen på gården. Gjennom Norges Vels arbeid med COMRICE-prosjektet får Tanzanianske kvinner økt eierskap og styring over egne bedrifter. Mer profesjonell risproduksjon gir både mat og et overskudd som bidrar med økte inntekter til familien.
Les mer- Jeg ønsker å gå videre med utdannelse for å bli kokk, sier Jean Claude Kibamba fra Kongo og Skjåk. Han deltok på det andre jobbkvalifiseringskurset innen matfag for innvandrere i Nord-Gudbrandsdal. Årets 12 deltakere var enige om at kombinasjonen med teori og praksis var svært nyttig.
Les merHvordan hjelpe kvinnene på Zanzibar ut av fattigdom, spurte John John Bruseth fra den ideelle organisasjonen Johooo. Løsningen fant han sammen med eggprodusent Rune Haram i Sunnmørsmat: - Vi bygger opp en profesjonell eggproduksjon drevet av lokale kvinnegrupper. Norges Vel tok jobben med å organisere det hele.
Les mer