Her er finalistene til årets Gründerpris

Agdir, Avisomo og Biologisk er de tre spennende gründerne som har kommet til finalen for Norges Vels Gründerpris 2025. Årets tema er teknologiske løsninger for morgendagens matproduksjon. Vinneren offentliggjøres på arrangementet Gründerkraft i Våningshuset på Hellerud gård 15. oktober.

Årets Gründerpris retter seg mot innovasjoner som gir matprodusenter – fra gårdsbruk til kystfiskere og urbane dyrkere – tilgang til ressurser, verktøy og markeder som tidligere har vært utilgjengelige.

Mange matprodusenter spiller en kritisk rolle i et bærekraftig matsystem, men møter utfordringer knyttet til kapital, teknologi og markedsadgang. Med riktige verktøy kan de øke produktiviteten, redusere miljøavtrykket og skape mer robuste virksomheter.

Temaet åpner for løsninger som kombinerer teknologi og innovasjon med lokal tilpasning, samtidig som de har potensial til å skaleres globalt.

- 21 forslag kom inn til Norges Vels Gründerpris for 2025. Forslagene er gjennomgått nøye og her presenterer vi de tre finalistene, sier utviklingssjef Hilde Tveiten Døvre.

Her er finalistene

Agdir Farm

Agdir

Landbruket preges av klimaendringer, økte krav til dokumentasjon og en betydelig administrativ byrde, og eksisterende digitale verktøy er ofte rettet mot større gårder.

Agdir har utviklet Agdir Farm, en skybasert SaaS-plattform (Software as a Service) for små og mellomstore familiebruk. Løsningen gjør landbruket smartere ved å kombinere sanntidsdata, automatisering og brukervennlig design. Den gir bønder oversikt over feltforhold, vær, jord og vanning, samtidig som mye av det tidkrevende kontorarbeidet og dokumentasjonen automatiseres.


Frøy vekstsystem

Avisomo

Klimaendringer gjør utendørs matproduksjon stadig mer usikker, der ekstremvær ødelegger avlinger og medfører store kostnader.

Avisomo utvikler og selger systemer for innendørs planteproduksjon som gjør det mulig å produsere ferske grønnsaker året rundt, uavhengig av klima, sesong og geografisk plassering. Systemet kan innpasses i dagligvarehandelens verdikjede, og gir både produsenter og forbrukere tilgang til kortreist og bærekraftig mat av høy kvalitet. Den digitale løsningen gjør det mulig for industrielle aktører å produsere planter uten tidligere erfaring.

Digital overvåking av planter og nyttedyr

Biologisk

Matprodusenter taper opptil 40 prosent av avlingene globalt på grunn av skadedyr og sykdommer. Samtidig skaper kjemiske sprøytemidler utfordringer for helse, miljø og matsikkerhet.

Biologisk hjelper profesjonelle gartnerier å produsere friske planter med biologisk plantevern ved å bruke nyttedyr og naturens egne mekanismer i stedet for kjemiske sprøytemidler. Løsningen reduserer svinn, gir tryggere mat og styrker naturmangfoldet. Kombinasjonen av rådgivning og digitale overvåkingsverktøy gjør bærekraft både enklere og mer lønnsomt for norske gartnerier.

Skal kåre en vinner og to til hederlig omtale

Juryen skal kåre en vinner av Norges Vels Gründerpris og to som får hederlig omtale består av:

Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.

Cathrine Thoresen er driftssjef hos Kvitnes gård, som var fjorårets vinner av Norges Vels Gründerpris.

Bjarne Tvete er CEO i Aggrator, en vekstpartner for startups og scaleups innen agrifoodtech og miljøteknologi.

Silje Maria Hanstad er seniorrådgiver i Norads seksjon for mat, som jobber med å styrke matsystemer og matsikkerhet i utviklingsland.

Petter Tidemand er seniorrådgiver i internasjonal avdeling i Norges Vel, og arbeidet med bærekraftige verdikjeder for cashew og peanøtter i Mosambik.

Hilde Tveiten Døvre leder Norges Vels utviklingsarbeid i Norge. Hun skal lede juryen for Norges Vels Gründerpris med teknologiske løsninger for fremtidens matprodusenter som tema.

Vinneren avsløres på Gründerkraft

Hvem som vinner og får hederlig omtale, får vi vite under gründerarrangementet Gründerkraft i Våningshuset på Hellerud gård den 15. oktober.

Bli med og opplev Gründerkraften!

Gründerkraft er møteplassen for nyskaping på matområdet – et sted for kunnskap, inspirasjon og ideer innen gründerskap, bærekraft og løsninger for det grønne matskiftet. 

I år handler det blant annet om teknologiske løsninger for fremtidens matprodusenter. Bruk høsten til å bli inspirert av entreprenørånd, gode ideer og det å gjøre en forskjell.

På Gründerkraft kan du forvente å bli informert og inspirert og fremfor alt vil du møte andre mennesker med gründerskap som metode for å løse store utfordringer.

Meld deg på Gründerkraft
Anne Tollerud