Elinesi Mpyanga (54) er en av bøndene som er med i COMRICE-prosjektet vårt i Tanzania. COMRICE-prosjektet har som mål å bedre inntekten til risbøndene gjennom samarbeid og organisering slik at småprodusentene av ris får økt markedsmakt og økt fortjeneste. Elinesi er både medeier i et av de to bondeeide selskapene vi støtter og hun har fokusert videre på produksjon av kvalitetsfrø.
Les merSilje Stenstad Nilsen er gründer og grønn leder i Biologisk AS. Hun spiller på lag med naturen og hjelper gartnere med å bytte ut kjemikalier med biologisk plantevern.
Les merMinst 150 millioner flere kvinner enn menn opplevde matmangel i 2021. Samtidig vet vi at kvinner er en uutnyttet ressurs når det kommer til matproduksjon. Gjennom å gi kvinner samme tilgang til opplæring, land, kreditt og innsatsfaktorer som menn, vil avlingene globalt kunne øke med 20-30 prosent og antallet sultne mennesker i verden kan reduseres med 12-17 prosent.
Les merVerdens evne til å brødfø den voksende befolkningen er truet, og uten større sosioøkonomiske og miljømessige endringer blir det umulig å oppnå et bærekraftig matsystem i landbrukssektoren. Dette er hovedbudskapet i Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) sin rapport «The future of Food and Agriculture – Drivers and triggers for transformation” som nylig ble publisert.
Les merØkende energipriser og klima-oppmerksomhet gjør at flere får øynene opp for fornybar energi i landbruket. Det siste året har Tore Filbakk holdt kurs for mer enn 400 gårdbrukere.
Les merTidligere i år samlet vi fagfolk, forskere og studenter for å dele og diskutere funn fra forskningen ved akvakultursenteret CEPAQ.
Les merNationen bør jage en opplyst samfunnsdebatt fremfor stengte kommentarfelt på Facebook, skriver vi i dette debattinnlegget sammen med Rethink Food.
Les merSelskapet Open AI har lansert chatroboten ChatGPT. Vi tok en «prat» med den mye omtalte roboten for å finne ut hva den vet om landbruk.
Les merPå Ustuvollen i Østerdalen melkes kyrne på fornybar kraft. Her får du siste oppdatering fra Hanne og Erlings tre somre med fossilfri seter.
Les merPlanteskolen Central Nursery Namaita (CNN) i Mosambik ble nylig offisielt åpnet. Skolen skal produsere plantestiklinger av høy kvalitet.
Les merNorges Vel søker å engasjere et konsulentfirma for ekstern gjennomgang av våre landbruks- og akvakulturprosjekt i Tanzania, Madagaskar og Mosambik.
Les mer29. desember 1809 ble Selskabet for Norges Vel etablert for å hjelpe Norge ut av hungersnød. I dag står matproduksjon og matsikkerhet igjen høyt på agendaen.
Les merSiv Kristiansen er gründermedlem i Norges Vel og kvinnen bak virksomheten Day of Week. Nå vil hun hjelpe oss å velge sunnere, kortreist og mer bærekraftig mat.
Les merHøye energipriser og bedre tilskuddsordninger har gitt ny lønnsomhet for biogass på gården. Nå holder Norges Vel kurs for å bistå landbruket med omlegging til fornybar energi.
Les merVisste du at det finnes 1 milliard mikroorganismer i en teskje med god jord? – Jorda er levende, det er derfor vi snakker om jordhelse, sier Anne Strøm Prestvik i Norges Vel.
Les merDenne uken startet Norges første etablererprogram for nyankomne flyktninger i Viken. Etablererkurset "Business Compass for new arrivals” skal gi kompetanse om å etablere bedrift i Norge.
Les merTirsdag 29. november var det fullt hus hos Norges Vel på Hellerud gård, da utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim lanserte Norges nye strategi for matsikkerhet i utviklingspolitikken.
Les mer120 land er nå i ferd med å utforme nasjonal og vitenskapsbasert politikk for matsystemer, men Norge er ikke blant disse. Dette etterlyses nå i en ny rapport fra Det Norske Videnskaps-Akademi.
Les merVisste du at når du drikker norsk øl, er vannet stort sett den eneste norske råvaren involvert? Alt annet er importert. Dette vil Turi-Britt Kuepers gjøre noe med.
Les merDagens nyhetsbilde preges av store overskrifter. Om krig og konflikt, økte priser på strøm og mat, inflasjon og klimarapporter som FNs generalsekretær har omtalt som «kode rød» for menneskeheten.
Les mer