Kompetanseprogram
for tilleggsnæring og profesjonalisering
Gründer på gården
Vil du utvikle gården din med nye inntektsmuligheter? Er du allerede i gang med tilleggsnæring, men ønsker å ta steget videre? Vurderer du å kjøpe gårdsbruk? Bli med på vårt unike kompetanseprogram over fire samlinger.
Gründer på gården blir arrangert to ganger, ett program i januar og ett i februar. Vi har plass til maks 10 virksomheter i hvert program. Samlingene holdes i Akershus, og den første samlingen blir på Hellerud gård i Lillestrøm kommune.
Programmet gir deg
Praktisk kunnskap om forretningsutvikling, salg og økonomi
Innsikt i markedstrender og nye salgskanaler
Individuell veiledning og mulighet for å bygge nettverk med andre bønder og lokalmataktører
Inspirerende gründerhistorier og konkrete verktøy for å realisere dine ideer
Programmet er utviklet for
Deg som er bonde og som vurderer tilleggsnæring på gården
Deg som produserer lokalmat, tjenester eller opplevelser og som ønsker profesjonalisering
Deg som vurderer å kjøpe gårdsbruk
Fra idé til lønnsomhet
Det norske landbruket står foran spennende muligheter. Behovet for å styrke matberedskapen og øke tilfanget av lokal mat og drikke har aldri vært større. Stadig flere bønder ønsker å skape nye inntekter gjennom tilleggsnæringer, men veien fra idé til lønnsom virksomhet krever ny kompetanse innen forretningsutvikling, økonomistyring, markedsføring og salg.
Nasjonale strategier og rapporter viser at fremtidens lokalmatprodusenter trenger mer spesialisert og helhetlig kunnskap for å lykkes. Samtidig er det et stort potensial for regional vekst, innovasjon og verdiskaping i landbruket.
Kompetanseprogrammet Gründer på gården gir deg verktøyene, nettverket og inspirasjonen du trenger for å realisere dine ideer – enten du vil utvikle lokalmat, tjenester eller opplevelser. Her får du muligheten til å utvikle gården din og bli en del av et fremtidsrettet landbruk!
Program
Gründer på gården
Vi har satt sammen et spennende og lærerikt program med dyktige fagfolk som har lang erfaring og mye kunnskap. Gjennom programmet lærer du å utvikle ideen din til en gjennomførbar plan du kan lykkes med. Du får høre erfaringer fra andre gründere, og muligheter for nettverk og samarbeid.
Samling 1 - Fra drøm til gjennomførbar plan
Idéutvikling og forretningsmodellering
Hvordan velge riktig forretningsmodell?
Inspirerende gründerhistorier
Samling 2 - Marked, målgruppe og salgskanaler
Markedsanalyse og kundereisen
Salgs- og distribusjonsstrategier
Merkevarebygging og historiefortelling
Samling 3 - Økonomi og finansiering
Budsjettering og kalkyler
Prisstrategi og økonomistyring
Finansieringsmuligheter og støtteordninger
Samling 4 - Fra plan til handling - nettverk og samarbeid
Partnerskap og samspill i lokalmatmiljøet
Praktiske skritt fra idé til lansering
Pitching og presentasjon av forretningsidé
I tillegg får du
Individuell veiledning - inntil 5 timer per deltaker.
Praktisk og relevant hjemmearbeid mellom samlingene.
En åpen nettverkssamling for bredere kompetanse og samarbeid i etterkant av programmet.
Påmelding
Velg mellom to program over fire samlinger på onsdager i januar eller tirsdager i februar.
Januar 2026
Dato: 7. januar | 14. januar | 21. januar | 28. januar
Tid: Kl. 10:00 - 15:00 alle samlinger
Sted: De fire samlingene holdes i Akershus.
Første samling blir på Hellerud gård, Bråteveien 200, Skjetten.
Pris: Egenandel kr 5000,- per virksomhet
Påmeldingsfrist: 17.12.25
Februar 2026
Dato: 3. februar | 10. februar | 17. februar | 24. februar
Tid: Kl. 10:00 - 15:00 alle samlinger
Sted: De fire samlingene holdes i Akershus.
Første samling blir på Hellerud gård, Bråteveien 200, Skjetten.
Pris: Egenandel kr 5000,- per virksomhet
Påmeldingsfrist: 15.01.26
Arrangørene
Kompetanseprogrammet Gründer på gården arrangeres av Akershus fylkeskommune i samarbeid med Norges Vel. Gjennom programmet ønsker vi å gi bønder og produsenter kunnskap og nettverk til å utvikle lønnsomme tilleggsnæringer, styrke matberedskapen og øke verdiskapingen i landbruket.
Norges Vel har lang erfaring med næringsutvikling i landbruket og ønsker å bidra til at flere lykkes med lønnsomme og bærekraftige tilleggsnæringer.