Sunn jord er mer robust og blir viktig for en bærekraftig matproduksjon i fremtiden. På Hellerud gård jobber vi med å finne og dele de beste metodene for å sikre god jordhelse.
Les merMange bønder ønsker å lære om metoder som øker jordfruktbarheten. Men å ta i bruk ny kunnskap og nye metoder kan være krevende. Prosjektet «Nasjonalt kompetansenettverk for jordfruktbarhet» vil gjøre noe med nettopp dette.
Les merBønner som er dyrket fram til modning, slik som kidneybønner, tenker vi sjelden på at vi kan dyrke i Norge. Men det gjorde vi på Sørlandet tidligere, og kan gjøre på et større geografisk område i dag. Kanskje er det nettopp gamle norske sorter som gjør at vi kan dyrke mer bønner i Norge?
Les merVisste du at når du drikker norsk øl, er vannet stort sett den eneste norske råvaren involvert? Alt annet er importert. Nå arbeider Norges Vel med å ta frem eldre norske og nordiske økologiske byggsorter til malting og ølbrygging.
Les merDet er fullt mulig å dyrke bokhvete i Norge og vi kunne ha produsert noe av de rundt 300 tonn med bokhvete vi importerer hvert år. Bokhvete er særlig interessant å ha i et vekstskifte med ensidig økologisk kornproduksjon, den krever lite næring og konkurrerer godt mot ugras.
Les merDet finnes et stort mangfold av gamle korn- og grønnsakssorter som er tilpasset norske forhold, men som ikke lenger er i bruk. Gjennom Norsk Bruksgenbank tar vi disse sortene fram igjen for å sikre genetisk mangfold i norske og nordiske sorter.
Les mer