Småskalabønder i Nampula står overfor betydelige utfordringer i å produsere nok mat til å mette sine familier og skape inntekt fra gårdene sine. Lavt fruktbarhet i jord og klimaendringer, sammen med svært begrenset tilgang til mekanisering av tunge oppgaver og innsatsfaktorer, fører til lave avlinger og begrenset inntekt for bøndene. Norges Vel sitt Norad-finansierte prosjekt bruker agroøkologiske prinsipper som gir bønder muligheten til å løse disse problemene selv.
Les merDet var stor interesse for hvordan norske bønder har samarbeidet og bygd seg opp som verdikjedeeiere gjennom landbrukssamvirkene, sier Julie Nåvik Hval. Hun var nylig i Dodoma, Tanzania og møtte sentrale samvirkeaktører.
Les merElinesi Mpyanga (54) er en av bøndene som er med i COMRICE-prosjektet vårt i Tanzania. COMRICE-prosjektet har som mål å bedre inntekten til risbøndene gjennom samarbeid og organisering slik at småprodusentene av ris får økt markedsmakt og økt fortjeneste. Elinesi er både medeier i et av de to bondeeide selskapene vi støtter og hun har fokusert videre på produksjon av kvalitetsfrø.
Les merSilje Stenstad Nilsen er gründer og grønn leder i Biologisk AS. Hun spiller på lag med naturen og hjelper gartnere med å bytte ut kjemikalier med biologisk plantevern.
Les merMinst 150 millioner flere kvinner enn menn opplevde matmangel i 2021. Samtidig vet vi at kvinner er en uutnyttet ressurs når det kommer til matproduksjon. Gjennom å gi kvinner samme tilgang til opplæring, land, kreditt og innsatsfaktorer som menn, vil avlingene globalt kunne øke med 20-30 prosent og antallet sultne mennesker i verden kan reduseres med 12-17 prosent.
Les merVerdens evne til å brødfø den voksende befolkningen er truet, og uten større sosioøkonomiske og miljømessige endringer blir det umulig å oppnå et bærekraftig matsystem i landbrukssektoren. Dette er hovedbudskapet i Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) sin rapport «The future of Food and Agriculture – Drivers and triggers for transformation” som nylig ble publisert.
Les merØkende energipriser og klima-oppmerksomhet gjør at flere får øynene opp for fornybar energi i landbruket. Det siste året har Tore Filbakk holdt kurs for mer enn 400 gårdbrukere.
Les merTidligere i år samlet vi fagfolk, forskere og studenter for å dele og diskutere funn fra forskningen ved akvakultursenteret CEPAQ.
Les merNationen bør jage en opplyst samfunnsdebatt fremfor stengte kommentarfelt på Facebook, skriver vi i dette debattinnlegget sammen med Rethink Food.
Les merSelskapet Open AI har lansert chatroboten ChatGPT. Vi tok en «prat» med den mye omtalte roboten for å finne ut hva den vet om landbruk.
Les merPå Ustuvollen i Østerdalen melkes kyrne på fornybar kraft. Her får du siste oppdatering fra Hanne og Erlings tre somre med fossilfri seter.
Les merPlanteskolen Central Nursery Namaita (CNN) i Mosambik ble nylig offisielt åpnet. Skolen skal produsere plantestiklinger av høy kvalitet.
Les merNorges Vel søker å engasjere et konsulentfirma for ekstern gjennomgang av våre landbruks- og akvakulturprosjekt i Tanzania, Madagaskar og Mosambik.
Les mer29. desember 1809 ble Selskabet for Norges Vel etablert for å hjelpe Norge ut av hungersnød. I dag står matproduksjon og matsikkerhet igjen høyt på agendaen.
Les merSiv Kristiansen er gründermedlem i Norges Vel og kvinnen bak virksomheten Day of Week. Nå vil hun hjelpe oss å velge sunnere, kortreist og mer bærekraftig mat.
Les merHøye energipriser og bedre tilskuddsordninger har gitt ny lønnsomhet for biogass på gården. Nå holder Norges Vel kurs for å bistå landbruket med omlegging til fornybar energi.
Les merVisste du at det finnes 1 milliard mikroorganismer i en teskje med god jord? – Jorda er levende, det er derfor vi snakker om jordhelse, sier Anne Strøm Prestvik i Norges Vel.
Les merDenne uken startet Norges første etablererprogram for nyankomne flyktninger i Viken. Etablererkurset "Business Compass for new arrivals” skal gi kompetanse om å etablere bedrift i Norge.
Les merTirsdag 29. november var det fullt hus hos Norges Vel på Hellerud gård, da utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim lanserte Norges nye strategi for matsikkerhet i utviklingspolitikken.
Les mer120 land er nå i ferd med å utforme nasjonal og vitenskapsbasert politikk for matsystemer, men Norge er ikke blant disse. Dette etterlyses nå i en ny rapport fra Det Norske Videnskaps-Akademi.
Les mer